Visa komvuxutbildningar.se som: Mobil

Barnskötare Elevassistent yrkesutbildning – Stockholm

KompetensUtvecklingsInstitutet
Sammanfattning
Komvux- & vuxenutbildning
Botkyrka, Danderyd, Håbo, Järfälla, Lidingö, Nacka - Visa alla  
60 veckor
Heltid/deltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Botkyrka
Jan, Mars, Maj, Aug, Okt

Danderyd
Jan, Mars, Maj, Aug, Okt

Håbo
Jan, Mar, Maj, Aug, Okt

Järfälla
Jan, Mars, Maj, Aug, Okt

Videoreportage

Elever och lärare på Barn- och fritidsutbildningen hos KUI delar med sig av upplevelser och erfarenheter från utbildningen.

Barnskötare Elevassistent yrkesutbildning – Stockholm

Barnskötare eller elevassistent?

Utbildningen vänder sig till dig som vill arbeta som med barn och unga i förskola eller skola och fritidsverksamhet. Du får formell kompetens (betyg) att arbeta som barnskötare eller elevassistent. Du väljer en studieform som passar dig. Du möts du av engagerade lärare med gedigen yrkeserfarenhet och pedagogisk kompetens som vill att du ska lyckas med dina studier. 

Du får kunskaper om pedagogik, skapande verksamhet, specialpedagogik och om barns lärande och växande. Du får lära dig att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera olika barn- och ungdomsaktiviteter. Du får även en bred grund och en bra utgångspunkt om du vill vidareutbilda dig. Arbetar du redan inom dessa verksamheter men saknar formell kompetens kan vi erbjuda validering.

Omfattning: 1300 poäng
Utbildningens längd: 60 veckor (1,5 år)
Studiestarter: jan, mar, aug, okt

Förkunskaper

Grundskola alternativt svenska/svenska som andraspråk grundläggande eller motsvarande.

Välj inriktning – barnskötare eller elevassistent

Efter 40 veckor väljer du en inriktning du vill fördjupa dig inom: Barnskötare eller Elevassistent. 

Barnskötare

Som barnskötare arbetar du inom förskola eller andra pedagogiska verksamheter som exempelvis fritidsverksamhet eller fritidsgård. Du arbetar med att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse i förskolan. Att ge omsorg, leka och vara utomhus är viktiga delar i jobbet. Som barnskötare hjälper du barnen praktiskt på många sätt, med exempelvis utevistelse, kreativ lek och sagostunder. I arbetet ingår även att utveckla den pedagogiska verksamheten tillsammans med förskollärarna, där kommunikation och dokumentation är en stor del av arbetsuppgifterna.

Elevassistent

Som elevassistent arbetar du med enskilda individer som behöver extra stöd i skolan. Du hjälper elever som behöver stöd för att kunna följa med i undervisningen. Det kan handla om att du hjälper elever hantera läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter och eller olika typer av funktionsnedsättningar. Dina arbetsuppgifter kan variera mycket beroende på vilken elev du arbetar med. Elevassistenter kan arbeta inom skolor alternativt på särskolor eller specialskolor.

Välj en studieform som passar dig

Distans

Du studerar självständigt via vår webbaserade lärplattform där du har tillgång till allt studiematerial. All kommunikation med din lärare sker via lärplattformen. För obligatoriska praktiska övningar och examinationer behöver du komma till skolan. Denna studieform passar dig som vill kombinera dina studier med en annan aktivitet exempelvis ett arbete. Du kan studera när och där du vill men tänk på att du måste vara beredd på att avsätta tid för dina studier.

Distans med obligatorisk halvdag

En kombination av av distans och klassrum. Du studerar självständigt via vår webbaserade lärplattform men du har också en schemalagd obligatorisk halvdag per vecka i skolan där du träffar din lärare – ibland i form av lektion och ibland för praktiska övningar, handledning, studiestöd eller skriftlig examination. Denna studieform passar dig som vill studera på distans men har behov av få träffa lärare, strukturera dina studier och delta på ett lärarledda lektioner vid exempelvis mer utmanande delar i utbildningen.

Klassrum

Du deltar i lärarledda och schemalagda lektioner på skolan 2–3 dagar i veckan där teori blandas med praktiska moment. Övrig tid studerar du på egen hand via vår webbaserade lärplattform. När du studerar i klassrum får du möjlighet att lära känna dina klasskamrater och skapa nya kontakter. Denna studieform passar dig som tycker att det är svårt att studera själv och önskar hjälp att strukturera dina studier och få stöd av lärare och klasskamrater.

Lärlingsutbildning

Du är fyra dagar i veckan på en lärlingsplats och en dag i veckan på skolan för lärarledda lektioner med lärare. På din lärlingsplats har du en yrkesverksam handledare som stöttar dig och ser till att du får lära dig på ett pedagogiskt och yrkesmässigt sätt. Denna studieform passar dig som vill lära dig ett yrke genom praktiskt arbete. Du får arbetslivserfarenhet och möjlighet att knyta viktiga kontakter vilket ger dig goda chanser till jobb.

APL – arbetsplatsförlagt lärande ingår

APL – Arbetsplatsförlagt lärande (praktik) ingår i utbildningen. Den genomförs på en arbetsplats. Din praktik ger dig möjlighet att pröva dina teoretiska kunskaper i yrkeslivet. Tänk på att APL-platsen kräver ett utdrag från belastningsregistret som är blankt.

Praktiska övningar gör dig förberedd

I våra utbildningar kombinerar du både teori och praktiskt lärande. Vi har skapande verkstad och material för praktiska övningar inom barn och fritid. Praktiskt träning gör dig väl förberedd inför ditt kommande yrkesliv.

Validering för dig som har yrkeserfarenhet

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom våra utbildningsområden kan du validera din kompetens. En kurs för dig som arbetat länge inom barnomsorg men saknar dokumentation på vad du kan. I tre veckor kommer du att få beskriva och kartlägga dina yrkeskunskaper. Kartläggningen syftar till att beskriva och bedöma samt eventuellt validera kursmål från Barn- och fritidsprogrammet. Detta kan leda till en förkortad studietid.

Slutbetyg

För att få gymnasieexamen (slutbetyg) finns möjlighet att komplettera med gymnasiearbete, en större självständig uppgift om 100 poäng.

Kontakt

Har du några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta ett av våra utbildningscenter i Stockholm. Telefon 08-522 506 40, 08-522 506 50.

För mer information om Barnskötare Elevassistent yrkesutbildning – Stockholm, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du ansöker till våra utbildningar och kurser via vuxenutbildningen i din kommun där du är folkbokförd. Klicka på knappen ”Ansökan” för mer information om hur du söker i just din kommun. Behöver du hjälp med ansökan har vi sökstugor och öppet hus inför alla sökperioder.

Välj en egen kombination av kurser

Du kan också välja att läsa enstaka kurser ur hela vårt kursutbud för att komplettera, fördjupa eller bredda din kompetens. 

Kurser

A+B-nivå Grundläggande kurser 900 poäng

 • Kommunikation 100 poäng
 • Människors miljöer 100 poäng
 • Lärande och utveckling 100 poäng
 • Pedagogiskt ledarskap 100 poäng
 • Grundläggande vård och omsorg 100 poäng
 • Specialpedagogik 1 100 poäng
 • Pedagogiskt arbete 200 poäng
 • Barns lärande och växande 100 poäng

C-nivå Fördjupning Inriktning Barnskötare, 400 p

 • Hälsopedagogik 100 poäng
 • Etnicitet och kulturmöten 100 poäng
 • Skapande verksamhet 100 poäng
 • Pedagogiska teorier och praktiker 100 poäng

C-nivå fördjupning Inriktning Elevassistent 400 p

 • Hälsopedagogik 100 poäng
 • Etnicitet och kulturmöten 100 poäng
 • Specialpedagogik 2 100 poäng
 • Pedagogiska teorier och praktiker 100 poäng

Studeranderöster

Arbetsmarknaden – det är stor efterfrågan på utbildade barnskötare

Barnskötare
Arbetsförmedlingen bedömer att barnskötare har goda möjligheter till arbete under det närmaste året. Möjligheterna till arbete varierar dock mellan olika delar av landet. Tillgången på barnskötare förväntas inte bli tillräcklig för att möta efterfrågan. Detta beror bland annat på att antalet barn i förskoleålder har ökat samt att barnskötare anställs för att täcka upp för den stora bristen på förskollärare.

Elevassistenter
Arbetsförmedlingen bedömer att elevassistenter möter en arbetsmarknad i balans det närmaste året. Detta innebär att det finns ungefär lika många jobb att söka som det finns personer som kan ta dessa jobb. Möjligheterna till arbete varierar dock mellan olika delar av landet. Efterfrågan påverkas av vilka satsningar på elevstöd som kommunerna prioriterar, liksom av vilka insatser som görs för att avlasta den ansvarige läraren.

Arbetsförmedlingen
*Källa: Yrkesregistret 2015, SCB

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial.

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet

Gymnasial yrkesutbildning (Komvux) och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Barnskötare Elevassistent yrkesutbildning – Stockholm

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 39 A
112 42 Stockholm


Recensioner

Snittbetyg: 4,8

Baseras på 4 recensioner.

Mikaela
(5)
Jag studerade barn- och fritid på distans och är väldigt nöjd över kontakten med alla olika lärare i de olika ämnena, samt övrig personal såsom studievägledare. Tycker att man får snabb respons när man hör av sig. Kursinnehållet och krav på den studerande står tydligt för varje enskild uppgift, likaså mallar och övrigt material finns tillgänglig...
Visa mer
Esme
(5)
Jag vill skriva att den här skolan och lärarna som jag har haft i alla kurser i barn och fritidsprogrammet var så duktiga och hjälpsamma. Tack allihopa och jag önskar att dem startar mer sådana skolor med fler yrkesinriktningar.
Linn
(4)
Utbildning och kurserna var bra, jag fick en god start för arbetet inom förskola. Men tyvärr kändes det som att det ”daltades” väldigt mycket med många som gick utbildningen samtidigt. Många som gick ut som barnskötare som tydligt inte hade förstått kursernas innehåll eller deras roll som barnskötare. Annars var det trevliga och kompetenta lära...
Visa mer

Du kanske också är intresserad av: