Komvux- & vuxenutbildning

Elevassistent

Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Se ansökningsdatum för din hemkommun på kui.se se detaljer
Utbildningsform
Distans
Längd
1,5 år
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
Se ansökningsdatum för din hemkommun på kui.se se detaljer
Utbildningsform
Distans
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Se ansökningsdatum för din hemkommun på kui.se

  • Distans
  • Distans

Om utbildningen

Elevassistent

Vill du vara ett stöd för elever med särskilda behov i skolan? Vill du hjälpa elever att utveckla sociala färdigheter och att hantera stressiga situationer i skolmiljön? KUI erbjuder då en yrkesutbildning där du kan bli Elevassistent. Vår utbildning ger dig kompetensen att arbeta med unga i olika miljöer, inklusive förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och andra utbildningsinstitutioner

Utbudet, ansökningsdatum och studieform varierar beroende på din hemkommun. Gör en intresseanmälan för att få specifik information om just din kommun.

---------------------------------

Att utbilda sig till Elevassistent

I vår yrkesutbildning till elevassistent får du bland annat kunskap om olika pedagogiska tekniker och strategier som är relevanta för att stödja elevernas lärande. Detta kan innehålla områden som differentierad undervisning, individuell anpassning och handledning. Du får även kunskap om hur du hanterar olika beteendeproblem som kan uppstå i skolan och hur du kan hjälpa eleverna att utveckla positiva beteenden.

Du läser även om specialpedagogik, vilket innebär att du får en grundläggande förståelse för grundstenarna inom specialpedagogik och olika lärandestilar. Du lär dig också att identifiera och hantera olika inlärningssvårigheter och funktionsnedsättningar.

En viktig del av yrkesutbildningen är praktisk erfarenhet (APL/Praktik). Här får du lära dig genom att praktisk utöva det du har lärt dig i teori. Du får tillbringa tid i verkliga skolmiljöer och arbeta med unga direkt för att tillämpa dina kunskaper i praktiken. Denna del brukar vara väldigt uppskattat av elever och kan i många fall även leda till arbete efter examen.

---------------------------------

Studieupplägg

Hur du studerar och vilka studieformer som finns tillgänglig just för dig är upp till din hemkommun. Alla kommuner erbjuder nämligen olika studieformer, studietakter etc. Gör en intresseanmälan för att få mer specifik information vad som gäller för just din hemkommun.

Det KUI erbjuder dig, oavsett din hemkommun, är engagerade lärare med lång yrkeserfarenhet från barn och fritid, som finns för dig och hjälper dig under hela studietiden. Många av våra skolor erbjuder studieverkstad, handledning och annan hjälp för att underlätta i dina studier.

---------------------------------

Omniway - Vår välutvecklade digitala lärplattform

Oavsett vilken studieform du väljer använder du vår lärplattform i dina studier. Här har du tillgång till alla dina kurser dygnet runt och kan studera var och när du vill. Omniway är tillgänglig via dator, mobil eller läsplatta.

I samband med studiestarten introducerar vi dig i vår lärplattform samt hur vi använder den i undervisningen.

---------------------------------

Förkunskaper

Svenska/Svenska som andraspråk grundskolenivå. (OBS. Vissa kommuner kan ha fler förkunskapskrav)

---------------------------------

APL/Praktik ingår i utbildningen

APL (arbetsplatsförlagt lärande) som är ett annat ord för praktik, är en obligatorisk del av alla yrkesutbildningar på komvux och som är avgörande för att eleven ska bli väl förbered inför sitt kommande yrkesfält. Under din praktik får du praktiskt utöva det du lärt dig i teori under studietiden. Praktiken brukar underlätta för elever att förstår hur de kan applicera sina kunskaper i verkligheten och inom ett yrke. I vissa fall kan det även leda till ett utökat kontaktnät som ger dig ökade möjligheter till arbete efter studierna.

---------------------------------

Är det lätt att få arbete som Elevassistent?

Efterfrågan på elevassistenter beräknas vara mycket god under 2022 och de kommande fem åren. En elevassistent är en mycket viktig resurs i skolan. Dessutom ökar antalet barn i skolan samtidigt som många inom yrket snart kommer att gå i pension. Det gör att du har goda möjligheter att få jobb som elevassistent, särskilt om du har en god utbildning som gör dig kvalificerad för yrket.

---------------------------------

Vart arbetar en Elevassistent?

En elevassistent arbetar i skolmiljön och stödjer elever med särskilda behov, såsom elever med funktionshinder eller elever som kämpar med inlärningssvårigheter.

En elevassistent kan ha många olika arbetsplatser. Det kan t.ex. handla om förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och andra utbildningsinstitutioner. De kan också arbeta på individuell basis med elever som behöver extra stöd, eller arbeta i en stödgrupp där de assisterar flera elever samtidigt.

---------------------------------

Vad gör man som elevassistent?

Som elevassistent arbetar du i skolan med enskilda individer som är i behov av extra stöd. Du kan också vara en extra hjälp i klassrummet, på raster och på fritids. Arbetsuppgifterna anpassas utifrån den individ du arbetar med. Det kan till exempel handla om att hantera läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter eller olika typer av funktionsnedsättningar. Arbetet varierar mycket och kan innebära både omvårdande och assisterande arbetsuppgifter, vilket gör jobbet omväxlande. Du får en betydande roll för de individer du hjälper.

---------------------------------

Kan jag arbeta och studera samtidigt?

Ja det går alldeles utmärkt att kombinera dina studier med ett arbete, men du måste vara beredd på att avsätta tid för dina studier. Vi räknar att distansstudier på halvfart kräver ca 20 studietimmar per vecka. I de 20 timmarna ingår den studietiden som du planerar själv. Det ingår även vissa obligatoriska praktiska moment då du behöver komma till ditt Utbildningscenter. Tänk också på att vissa kurser innehåller några veckors APL (praktik).

---------------------------------

Praktiska övningar

Under utbildningen kombinerar du både teori och praktiskt lärande. Vi har material för praktiska övningar inom barn och fritid. Praktiskt träning gör dig väl förberedd inför ditt kommande yrkesliv.

Alla praktiska övningar genomförs på plats i skolan oavsett studieform.

---------------------------------

Validering

Du som har yrkeserfarenhet eller tidigare utbildning kan validera din kompetens. Det innebär att vi dokumenterar dina tidigare kunskaper och erfarenheter så att du inte behöver läsa om det du redan kan.

För mer information om Elevassistent, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Ansökan

Här kan du läsa mer om hur ansökan går till. Anmäl intresse för att få mer information om utbildningen och ansökan direkt i din inkorg.

    1. Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan.

    2. Välj Barnskötare Elevassistent. I kommunens kursutbud väljer du Barnskötare Elevassistent eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.

    3. Ladda upp betyg/intyg. Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan skanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.

    4. Följ din ansökan. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial. Du kan söka studiemedel från CSN.

Öppet hus

Digitala öppna hus för YH

Varmt välkomna att delta på digitala öppna hus hos KUI Yrkeshögskola

Är du intresserad av att studera hos KUI Yrkeshögskola men har frågor om våra utbildningar, studieformen, närträffarna eller allt annat du kan komma på? Toppen! Då är du varmt välkommen på våra digitala öppna hus under mars och april.

Anmälan: Anmäl dig på kui.se/digitala-oppna-hus-yrkeshogskola-2024 för att få påminnelse och deltagarlänk via e-post.

Plats: Digitalt via MS Teams.

-------------------

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-04-29    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Stödpedagog
Datum:   2024-04-29    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Specialistundersköterska äldrevård
Datum:   2024-05-02    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Specialistundersköterska psykiatri

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Elevassistent

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 37
112 42 Stockholm

Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...

Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Highlights