
Om utbildningen
Elevassistent
Utbilda dig för att arbeta med barn och unga och bidra till deras utveckling i förskolan och skolan. Vår elevassistent utbildning ger dig kompetens att arbeta inom förskola, skola eller annan pedagogisk verksamhet. Du väljer inriktning mot elevassistent i sista delen av utbildningen.
---------------------------------
Om utbildningen till elevassistent
Att bli elevassistent innebär att du arbetar med barn och unga på förskolan, i skolan, i fritidsverksamhet eller annan pedagogisk verksamhet. Vår elevassistent utbildning ger dig kunskaper om bland annat pedagogik, skapande verksamhet, specialpedagogik och barns lärande och växande.
Som elevassistent arbetar du i skolan med enskilda elever som behöver lite extra stöd. Du kan behöva agera som stöd i klassrumsundervisningen, på raster eller i fritidsverksamheten. En del av arbetet kan även innebära omvårdnad eller assisterande uppgifter.
Under vår utbildning får du lära dig om det vardagliga arbetet på en förskola, till exempel att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera aktiviteter, skapande verksamhet och hur barn utvecklas och lär sig i förskolan, skolan eller i fritidsverksamhet. Behovet av arbetskraft inom yrket finns och du får redan under utbildningen praktisera dina kunskaper på en arbetsplats under din obligatoriska APL/Praktik.
Elevassistent utbildning passar både dig som redan har en viss kompetens inom yrket och dig som aldrig jobbat inom barn och fritid. Du får även bred grund om du vill vidareutbilda dig.
---------------------------------
Studieupplägg
Utbildningens upplägg varierar beroende på din hemkommun. Välj din kommun i intresseanmälan för att se vad som gäller för just dig. KUI har engagerade lärare med lång yrkeserfarenhet från barn och fritid, som finns för dig och hjälper dig under hela studietiden.
Oavsett vilken studieform du väljer använder du vår lärplattform Omniway där du dygnet runt hittar dina kurserna, dina inlämningsuppgifter samt håller kontakt med dina lärare.
---------------------------------
Förkunskaper
För att kunna läsa denna yrkesutbildning behöver du vara klar med SFI samt Svenska som andraspråk grundläggande (delkurs 1-4).
I Västerås och Hallstahammar behöver du även godkända betyg i Matematik upp till årskurs 9.
---------------------------------
APL/Praktik ingår i utbildningen
APL (arbetsplatsförlagt lärande) eller praktik med ett annat ord, ingår i vår yrkesutbildning till barnskötare. Under praktiken får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken.
---------------------------------
Att få arbete efter utbildningen
Efterfrågan på elevassistenter beräknas vara mycket god under 2022 och de kommande fem åren. En elevassistent är en mycket viktig resurs i skolan. Dessutom ökar antalet barn i skolan samtidigt som många inom yrket snart kommer att gå i pension. Det gör att du har goda möjligheter att få jobb som elevassistent, särskilt om du har en god utbildning som gör dig kvalificerad för yrket.
---------------------------------
Var kan jag arbeta som elevassistent?
Som elevassistent arbetar du vanligtvis inom skola och fritidshem. Du kan också arbeta med elever som deltar i särskilda grupper och i särskolan.
---------------------------------
Vad gör man som elevassistent?
Som elevassistent arbetar du i skolan med enskilda individer som är i behov av extra stöd. Du kan också vara en extra hjälp i klassrummet, på raster och på fritids. Arbetsuppgifterna anpassas utifrån den individ du arbetar med. Det kan till exempel handla om att hantera läs- och skrivsvårigheter, koncentrationsproblem, psykosociala svårigheter eller olika typer av funktionsnedsättningar. Arbetet varierar mycket och kan innebära både omvårdande och assisterande arbetsuppgifter, vilket gör jobbet omväxlande. Du får en betydande roll för de individer du hjälper.
---------------------------------
Praktiska övningar
Under utbildningen kombinerar du både teori och praktiskt lärande. Vi har material för praktiska övningar inom barn och fritid. Praktiskt träning gör dig väl förberedd inför ditt kommande yrkesliv.
Alla praktiska övningar genomförs på plats i skolan oavsett studieform.
---------------------------------
Validering
Du som har yrkeserfarenhet eller tidigare utbildning kan validera din kompetens. Det innebär att vi dokumenterar dina tidigare kunskaper och erfarenheter så att du inte behöver läsa om det du redan kan.
Så ansöker du
Ansökan
Här kan du läsa mer om hur ansökan går till. Anmäl intresse för att få mer information om utbildningen och ansökan direkt i din inkorg.
- Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via den kommun där du är folkbokförd. De flesta kommuner har en digital ansökningswebb där du registrerar din ansökan.
- Välj Barnskötare Elevassistent. I kommunens kursutbud väljer du Barnskötare Elevassistent eller de kurser som du vill ansöka till. Ska du söka en yrkesutbildning väljer du oftast alternativet ”Kurspaket”.
- Ladda upp betyg/intyg. Ladda upp dina betyg (ex kopior på relevanta betyg från gymnasium/komvux/grundskola) och andra dokument som efterfrågas. Du kan skanna eller fotografera dokumenten och ladda upp dem på din sida i ansökningswebben.
- Följ din ansökan. Senast fyra veckor före studiestart kan du se om kommunen har beviljat ansökan eller om din ansökan har avslagits. Om din ansökan är beviljad från kommunen får vi på KUI reda på dina kurs- och utbildningsval. Cirka en till två veckor före studiestart får du en kallelse från KUI där du kan läsa mer om dina valda studier.
Kostnader
Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial. Du kan söka studiemedel från CSN.
KompetensUtvecklingsInstitutet

Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.
Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...
Öppet Hus
Sökstugor hos KUI Stockholm
Varmt välkomna att delta på sökstugor
Är du sugen på att börja studera? Välkommen på sökstugor den 28-30 mars 2023 hos KUI Stockholm, där du får hjälp med din ansökan, chansen att ställa frågor samt se runt i våra lokaler!
Var: På plats hos KUI Stockholm. Drottningholmsvägen 37, 112 42 Stockholm på Fridhemsplan.
Läs mer och anmäl dig på vår hemsida kui.se/stockholm för att få påminnelse via e-post när eventet startar.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-03-28 | Tid: 14:00 - 16:00 | ||
Datum: 2023-03-29 | Tid: 14:00 - 16:00 | ||
Datum: 2023-03-30 | Tid: 14:00 - 16:00 |
Digitala öppna hus
Varmt välkomna att delta på digitala öppna hus hos KUI Yrkeshögskola
Är du intresserad av att studera hos KUI Yrkeshögskola men har frågor om våra utbildningar, studieformen, närträffarna eller allt annat du kan komma på? Toppen! Då är du varmt välkommen på våra digitala öppna hus under april.
Stödpedagog: 26 april kl. 18-19
Specialistundersköterska Multisjuka äldre: 27 april kl. 18-19
Specialistundersköterska Psykiatri: 25 april kl. 18-19
Plats: Digitalt via MS Teams.
Läs mer och anmäl dig på vår hemsida kui.se/yrkeshogskola för att få deltagarlänken direkt i din inkorg.
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2023-04-25 | Tid: 18:00 - 19:00 | ||
Datum: 2023-04-26 | Tid: 18:00 - 19:00 | ||
Datum: 2023-04-27 | Tid: 18:00 - 19:00 |