Fråga vår studievägledare

Person sitter med laptop i knät


Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren. Vår studievägledare svarar på frågor om eftergymnasial utbildning.


Jag vill ställa en fråga!


Observera att alla inkomna frågor publiceras på studentum.se. På så vis kan andra som har samma fråga som du också hitta svaret!Sök bland besvarade frågor

Kategori
Antal frågor


Senaste frågorna


21 mar 2023
Hur får jag tag på mina betyg?
Hej. Läste upp min svenska B efter gymnasiet på hermods men kan knte hitta detta betyget. Hermods sa till mig att kontakta er.

Mvh

Svar:

Hej,

Studentum har inte hand om någon betygsdatabas eller liknande. Vi är bara en söksida för utbildningar. Så det är skolan där du läste som ska hjälpa dig med detta. 

Lycka till! /Petra, SYV

20 mar 2023
Hur blir jag undersköterska?
Hej
Jag studera vårdbiträde på komvux men jag vill plugga till undersköterska på högskolan, Kommer i så fall mina studier och poäng som jag läst på komvux att vara kopplade till min utbildning undersköterska, eller kommer de att komplettera?
Mvh

Svar:

Hej,

Man kan utbilda sig till undersköterska genom att gå Vård- och omsorgsprogrammet inom gymnasieskolan. Man kan även läsa Vård- och omsorgsprogrammet genom Komvux och på så sätt bli behörig att arbeta som undersköterska.

Det finns även ett antal yrkesutbildningar som man kan gå för att utbilda sig till undersköterska.

Det finns också en mängd vidareutbildningar inom Yrkeshögskolan, utformade för redan yrkesverksamma undersköterskor. Exempel på inriktningar är psykiatri, akutsjukvård, demensvård, palliativ vård, barn och ungdom samt operation- och intensivvård.

På högskola finns inga utbildningar till undersköterska.

Lycka till! /Petra, SYV

17 mar 2023
Hur får jag klart gymnasiet?
Hej!

Jag hoppas att detta mail finner er väl. Jag skriver till er idag för att uttrycka mitt intresse av att återuppta min utbildning, och jag undrar om ni kan hjälpa mig.

Jag började på en estetiskt gymnasium 2019, men när pandemin börja lugna ner sig och man behövde vara på plats i lokalerna igen så blev det svårt för mig att återgå till mina tidigare rutiner. Efter att ha kämpat för att balansera mina studier och andra ansvarsområden, bestämde jag mig för att avsluta mina studier och söka jobb.

Tyvärr har det inte gått så bra för mig på jobbfronten, och jag inser nu att jag behöver slutföra min utbildning för att få de färdigheter och meriter jag behöver för att lyckas. Mitt problem är att jag har ingen aning om vart jag ska börja, vilka kurser jag behöver ta och så vidare.

Jag undrar om ni kan hjälpa mig att hitta rätt väg för att komplettera mina oavslutade kurser och återgå till mina studier. Vilka kurser jag behöver ta och hur länge de tar att slutföra. Jag skulle uppskatta alla tips och råd som ni kan ge mig om processen för att ansöka till era kurser.

Tack för eran tid och jag ser fram emot att höra tillbaka från er snart.

Vänliga hälsningar,

Svar:

Hej,

Du kan välja att läsa in dina kurser du har kvar på Komvux eller Folkhögskola om du är över 20 år. Det kan vara bra att läsa på lite om de två alternativen och fundera på vad som passar dig. Är du under 20 år ska du gå vanligt gymnasium så då tar du kontakt med din gamla skola eller med en annan skola där du vill gå.

På komvux kan du komplettera dina betyg med ämnen som du saknar helt, men även läsa upp ämnen som du redan har betyg i och som du vill höja.

På allmän kurs på Folkhögskola kan du däremot bara läsa in och upp kärnämnen/gymnasiegemensamma ämnen som till exempel svenska, matematik och engelska. 

En fördel med allmän kurs är att samtidigt som du läser in betyg kan du även fördjupa dig i ett ämne som du gillar. Allmän kurs har nämligen olika inriktningar. 

Du kan läsa lite mer om skillnaderna här: https://www.studentum.se/folkhogskola/grundlaggande-behorighet-8625.

Du gör din studieplan med den skola där du ska gå. Studentum.se bedriver inte några egna utbildningar.

Lycka till! /Petra,SYV


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in