Komvux- & vuxenutbildning

Undersköterska - Uppsala

Längd
75 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 oktober 2023 - Klassrumsstudier (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Ansökan är öppen 31 juli - 1 sep 2023
Utbildningsform
Klassrum
Längd
75 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
16 oktober 2023 - Klassrumsstudier (+4 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: Ansökan är öppen 31 juli - 1 sep 2023
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

Välj mellan 4 startdatum

16 oktober 2023 - Klassrumsstudier

 • Klassrum
 • Uppsala Län
 • Sista ansökan: Ansökan är öppen 31 juli - 1 sep 2023

8 januari 2024 - Flexibla studier

 • Klassrum
 • Uppsala Län
 • Sista ansökan: Ansökan öppen 9 okt - 10 nov 2023

18 mars 2024 - Klassrumsstudier

 • Klassrum
 • Uppsala Län
 • Sista ansökan: Ansökan öppen 1 januari - 2 februari 2024

5 augusti 2024 - Flexibla studier

 • Klassrum
 • Uppsala Län
 • Sista ansökan: Ansökan öppen 15 april - 7 juni 2024

Om utbildningen

Undersköterska - Uppsala

KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) ansvarar för att genomföra utbildningen på uppdrag av Uppsala kommun. Utbildningen erbjuder flera antagningsomgångar under året, med startmånaderna oktober, januari, mars och augusti. Beroende på vilken startmånad du väljer, erbjuds olika studieformer för att passa dina behov.

För att ansöka till utbildningen använder du dig av webbansökan via Uppsala kommun. Beroende på ditt val av studiestart, ges du möjlighet att antingen delta i klassrumsundervisning eller dra nytta av flexibla studiearrangemang.

Under din utbildning på KUI kommer du att delta i praktiska övningar och genomföra examinationer som en del av läroplanen. Dessa aktiviteter utförs på vårt dedikerade utbildningscenter i Uppsala, som är utformat för att ge dig en givande och interaktiv inlärningsupplevelse.

Oavsett om du väljer att studera i klassrum eller dra nytta av flexibla studiealternativ, kommer KompetensUtvecklingsInstitutet att ge dig de resurser och stöd du behöver för att nå dina utbildningsmål och utveckla din kompetens.

---------------------------

Omfattning: 1500 poäng
Utbildningens längd: 75 veckor
Studieform i januari: Flexibla studier
Studieform i mars: Klassrum
Studieform i augusti: Klassrum
Studieform i oktober: Flexibla studier

---------------------------

Förkunskaper

 • Svenska/Svenska som andra språk
  INFO: För att läsa svenska som andraspråk grund har du avslutat SFI A, B, C och D

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

---------------------------

Klassrumsstudier

Du studerar 100% under 60 veckor. Du har schemalagda lärarledda lektioner på plats 3 dagar/vecka. Övrig tid studerar du via vår webbaserade lärplattform Omniway. Under utbildningen tränar du praktiskt på puls- och blodtrycksmätning, enklare provtagning, förflyttningar och HLR. Studieverkstad erbjuds för dig som behöver extra hjälp i studierna.

Flexibla studier

Du har individuellt anpassade studier (IAS). Du studerar i din egen studietakt med lärarstöd som passar dig. För vissa obligatoriska övningar träffar du lärare på vårt utbildningscenter i Uppsala. Kursstarten är gemensam men kursslutet kan bli individuellt.

Du kan välja mellan:

 • Lärarledd undervisning/handledning i klassrum.
 • Egna studier samt öppen studieverkstad för extra stöd av lärare.
 • Egna studier med stöd och handledning av lärare i vår webbaserad lärplattform.

---------------------------

Omniway - Digital lärplattform

Vårt främsta mål är att göra dina studier till en inspirerande och engagerande resa. Genom att ge dig tillgång till Omniway, en plattform med ett intuitivt gränssnitt och interaktiva funktioner, strävar vi efter att skapa möjligheter för din personliga utveckling på dina egna villkor. Oavsett om du föredrar att fördjupa dig i dina studier hemifrån, på väg till jobbet eller på en mysig kaféhörna, är Omniway din pålitliga följeslagare som anpassar sig efter dina behov.

Så låt Omniway guida dig på din resa mot kunskap och färdigheter, och låt oss tillsammans forma en framtid där lärande är fritt att utforska var du än är och när du än vill.

---------------------------

APL (praktik)

Undersköterskautbildningen inkluderar en fas med arbetsplatsbaserat lärande (APL), vilket är den mer vardagliga benämningen på praktikperioden. Under denna APL-period ges du möjlighet att vara verksam på en arbetsplats som kan vara exempelvis ett äldreboende, inom hemtjänsten, på en vårdavdelning eller i ett LSS-boende. Syftet är att omsätta dina teoretiska kunskaper till praktisk erfarenhet och färdigheter.

Under APL-perioden tilldelas du en erfaren handledare som kommer att vägleda och stödja dig genom dina arbetsuppgifter. Detta ger dig en unik möjlighet att tillämpa dina studerade teorier i verkliga situationer och sammanhang. Du följer din handledares arbetstider, vilket kan innebära att du börjar tidigt på morgonen eller utför din APL under kvällar och helger, för att ge dig en heltäckande förståelse för arbetsmiljön och dess olika aspekter.

Du har praktik under tre olika perioder under utbildningen. Var och en period omfattar 4 veckor (3 x 4 veckor):

 • APL 1 = 4 veckor i Omvårdnad 1 och social omsorg 1 (läses parallellt).
 • APL 2 = 4 veckor i Omvårdnad 2 och social omsorg 2.
 • APL 3 = 4 veckor i Psykiatri 2 och hälso och sjukvård 2 ”valbar” (psykiatri eller sjukhus efter var det finns plats).

---------------------------

Interaktiv kurslitteratur

Vi erbjuder digital kurslitteratur inom våra kurser. Denna digitala litteratur är integrerad i vår lärplattform och du har möjligheten att enkelt köpa dina digitala böcker med bara ett knapptryck när din kurs inleds. Den digitala kurslitteraturen är en mångsidig resurs som inkluderar texter, bilder, filmer, interaktiva övningsfrågor samt alternativet att få texten uppläst för en fördjupad inlärningsupplevelse.

Det digitala formatet erbjuder fördelar såsom tillgänglighet och kostnadseffektivitet, med ett pris som ofta är mer förmånligt jämfört med den traditionella tryckta kurslitteraturen. Samtidigt uppmuntrar vi även användningen av tryckt kurslitteratur som ett alternativ, vilket ger dig flexibilitet att välja det format som passar dina inlärningspreferenser och behov bäst.

För mer information om Undersköterska - Uppsala, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Är du folkbokförd i Uppsala kommun ansöker du till våra komvuxutbildningar och kurser via kommunens ansökan.

Examen & Intyg

Yrken och arbetsmarknad

Efter denna yrkesutbildning kan du direkt påbörja din yrkesbana som undersköterska. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar, men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Det finns ett stort behov av utbildad personal inom vård och omsorg, framför allt inom äldreomsorg och funktionsnedsättning.

--------------------------------

Undersköterska inom äldreomsorg och hemtjänst

Som undersköterska inom äldreomsorgen ger du individuell vård och omsorg till äldre i eget eller särskilt boende för äldre. Du är en del av personens vardag. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Undersköterskor på äldreboende jobbar oftast i arbetslag med annan vårdpersonal. I hemtjänsten arbetar man vanligtvis ensam hos hemma hos personen, om inte arbetet kräver att man är två.

--------------------------------

Undersköterska inom hälso- och sjukvården

Att arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvården innebär att du har ett jobb där omvårdnad av andra människor är kärnan i arbetet. Inom hälso- och sjukvårdens vårdavdelningar och mottagningar arbetar undersköterskan i team med andra undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet.

--------------------------------

Skötare inom psykiatrisk vård

En skötare inom psykiatrisk vård kan arbeta med patienter på en psykiatrisk avdelning eller öppenvårdsavdelning. I den vård och omsorg som kommunen är ansvarig kallas skötare ofta boendestödjare eller vårdare. En stor del av arbetet går ut på att stödja patienterna så att de upptäcker och utvecklar sin egen förmåga att klara sin vardag genom samtal och genom att skötare och patient tillsammans gör vardagliga aktiviteter, t.ex. lagar mat, städar och motionerar tillsammans.

--------------------------------

Personlig assistent

Att arbeta som personlig assistent innebär att du kompenserar och underlättar vardagen för människor med funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättningar, eller en intellektuell funktionsnedsättning.

--------------------------------

Boendestödjare

Att arbeta som boendestödjare (boendeassistent) innebär att motivera och stödja personer med psykisk funktionsnedsättning Som boendestödjare motiverar, stimulerar och stödjer du personer med psykisk funktionsnedsättning att hantera sin vardag. Insatserna kan omfatta aktiviteter både i och utanför boendet.

--------------------------------

Stödassistent

Som stödassistent arbetar du med personer som har fysiska, psykiska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Du ger pedagogiskt stöd och omsorg för att främja personens förmågor och självständighet. I arbetet ingår också att dokumentera individens utveckling och behov för att kunna följa upp att personen får rätt stöd och hjälp.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri, däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Undersköterska - Uppsala

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 37
112 42 Stockholm

Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...

Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Highlights