Visa komvuxutbildningar.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Undersköterska yrkesutbildning

KompetensUtvecklingsInstitutet
Sammanfattning
Komvux- & vuxenutbildning
Arboga, Avesta, Botkyrka, Danderyd, Ekerö, Falun - Visa alla  
Klassrum
60 veckor
Heltid/deltid
CSN-berättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Stockholm
2023-01-09

Linköping
2023-01-16
Ansökan öppen 17 okt - 27 nov 2023

Arboga
Löpande starter

Avesta
jan, apr, sep, nov

Videoreportage

Undersköterska är ett jobb med goda framtidsutsikter!

Om utbildningen

Undersköterska yrkesutbildning

Undersköterska yrkesutbildning – ett nationellt yrkespaket för dig som vill få formell kompetens (betyg) att arbeta som undersköterska och många fler yrken inom inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, funktionsnedsättning eller psykiatrisk vård.

Undersköterska är ett jobb med goda framtidsutsikter! Efterfrågan på utbildad personal inom vård och omsorg fortsätter att öka. 

Denna yrkesutbildning ökar dina möjligheter till arbete inom många yrken; undersköterska, personlig assistent, skötare inom psykiatrisk vård, stödassistent, boendestödjare eller vårdare. 

Vi är certifierade via Vård- och omsorgscollege vilket innebär att utbildningen är certifierad och kvalitetssäkrad. Utbildningen består av både teoretiskt och praktiskt lärande. 

Vi erbjuder utbildningen på flera orter i Sverige. Välkommen att kontakta oss för vägledning och mer information om möjligheter, yrkesutgångar och studieformer som erbjuds på just din ort.

Yrken och arbetsmarknad

Efter denna yrkesutbildning kan du direkt påbörja din yrkesbana som undersköterska. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar, men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Det finns ett stort behov av utbildad personal inom vård och omsorg, framför allt inom äldreomsorg och funktionsnedsättning. 

Undersköterska inom hälso- och sjukvården

Som undersköterska inom hälso- och sjukvårdenarbetar du på sjukhusens vårdavdelningar eller på en vårdcentral. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken avdelning du arbetar på. Du kan även arbeta som personlig assistent för brukare i behov av medicinsk omvårdnad.

Undersköterska inom äldreomsorgen

Som undersköterska inom äldreomsorgenarbetar du inom hemtjänsten eller på särskilda boenden för äldre där du hjälper individer att klara vardagen. Det kan handla om att bara finnas där och stödja den enskilde att leva ett så självständigt liv som möjligt.

Personlig assistent, stödassistent, boendestödjare

Som personlig assistent eller stödassistent arbetar du med att ge stöd i vardagen åt människor med olika funktionsvariationer. Du kan arbeta med vuxna eller barn och ungdomar. Arbetsgivare kan vara kommuner, företag, kooperativ, stiftelser eller brukaren själv. Andra yrkestitlar kan vara boendestödjare, boendeassistent, habiliteringsassistent, arbetshandledare, omsorgsassistent eller boendeassistent.

Skötare inom psykiatrisk vård

Som skötare inom psykiatrisk vård kan du arbeta på en psykiatrisk vårdavdelning, öppenvårdsavdelning på ett sjukhus eller inom integrerad psykiatrisk vård, inom barn, vuxen- eller äldrepsykiatri. Man kan också ge stöd och service i hemmiljön och då kallas man för boendestödjare. I arbetet stöttar och uppmuntrar och hjälper man personen att få ett värdigt och självständigt liv.

Praktiska övningar

Under utbildningen får du kombinera både teori och praktiskt lärande. På skolan har vi metodrum och redskap för praktisk träning inom vård och omsorg. Det kan exempelvis vara puls- och blodtrycksmätning, enklare provtagning, förflyttningar och HLR (Hjärt-Lungräddning). Att öva praktiskt gör dig förberedd inför ditt kommande yrkesliv.

Arbetsplatsförlagt lärande - APL

I utbildningen ingår Arbetsplatsförlagt lärande (APL) det som vi till vardags kallar för praktik. Under din APL-period är du på en arbetsplats där du följer din handledares schema, vilket kan innebära tidiga morgnar och senare eftermiddagar. Praktik är en naturlig del av din yrkesutbildning. Du får arbetslivserfarenhet vilket ökar dina chanser till arbete efter studierna. Tänk på att APL-platsen kräver ett utdrag från belastningsregistret som är blankt. I vissa kurser krävs dessutom ett hälsointyg.

Webbaserad lärplattform

Alla våra elever har tillgång till vår webbaserade lärplattform. Här kan du kommunicera med dina lärare, lämna in uppgifter och hitta material som hör till kurserna. Du har tillgång till lärplattformen dygnet runt, via en dator med internetuppkoppling. 

Yrkeskompetenta lärare

Hos KompetensUtvecklingsInstitutet arbetar inspirerande och engagerade lärare som har både pedagogisk kompetens och yrkeserfarenhet inom vård och omsorg. De arbetar inte bara med att lära ut, utan också för att motivera och inspirera dig till lust att lära och utvecklas.

Validering

Har du redan yrkeskunskap, erfarenhet eller tidigare utbildning inom vård och omsorg kan du eventuellt validera din kompetens. Det innebär att vi dokumenterar dina tidigare kunskaper och erfarenheter så att du inte behöver läsa det du redan kan. Ett snabbare sätt att få papper på din kompetens! Tillsammans med dig bedömer vi vilka kurser/delkurser du kan validera, och arbetar fram en valideringsplan. Om dina kunskaper omfattar en hel kurs kan du genomgå en s.k. prövning för att få betyg i kursen.

Ansökan

Du ansöker till våra gymnasiala utbildningar och kurser via vuxenutbildningen i den kommun där du är folkbokförd. Det är alltid din kommun som avgör om du blir beviljad en plats. 

Varför välja KUI?

 • Certifierade via Vård- och omsorgscollege
 • Engagerade och behöriga lärare med gedigen yrkeserfarenhet inom vård och omsorg
 • Metodrum för praktiska övningar
 • Nära samarbete med yrkeslivet
 • Du kan kombinera arbete med studier
 • Validering för dig som har yrkeskompetens
 • 9 av 10 elever rekommenderar KUI till andra
För mer information om Undersköterska yrkesutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kurser

Kurser 1500 poäng

 • Anatomi och fysiologi 1 ANOANA0 150 poäng
 • Anatomi och fysiologi 2 ANOANA0 250 poäng
 • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1 FUTFUN01 100 poäng
 • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2 FUTFUN02100 poäng
 • Gerontologi och geriatrik GERGER0 100 poäng
 • Hälso- och sjukvård 1 HAOHAL01 100 poäng
 • Hälso- och sjukvård 2 HAOHAL02 100 poäng
 • Omvårdnad 1 OMVOMV01 100 poäng
 • Omvårdnad 2 OMVOMV02 100 poäng
 • Psykiatri 1 PSYPSY01 100 poäng
 • Psykiatri 2 PSYPSY02 100 poäng
 • Psykologi 1 PSKPSY01 50 poäng
 • Social omsorg 1 SOASOC01 100 poäng
 • Social omsorg 2 SOASOC02 100 poäng
 • Vård- och omsorg specialisering VADVAD00S 100 poäng
 • Samhällskunskap 1a1 SAMSAM01a 150 poäng
 • Svenska 1 SVESVE01 100 poäng eller Svenska som andraspråk 1 SVASVA01 100 poäng

Så ansöker du

Ansökan

Du ansöker om en utbildningsplats via vuxenutbildningen i den kommun där du är folkbokförd. Vi har avtal med flera kommuner i Sverige, och det är alltid din hemkommun som avgör om du blir beviljad utbildning eller inte. Kommunen har oftast en sista ansökningsdag för de olika utbildningarna. Kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun, så att du är säker på vilka datum som gäller för dig.

Behörighet

Du är behörig att söka om du
- helt saknar gymnasiebetyg, eller
- behöver komplettera din gymnasieutbildning för behörighet till högre studier, eller
- vill få dina kunskaper och din kompetens validerad, eller
- behöver ändra yrkesinriktning för att öka möjligheten till arbete.

Gemensamt för all antagning till Komvux är att du som har en kort utbildning har företräde framför den som har längre utbildning. Med kort utbildning menas att du inte läst gymnasiet, hoppat av gymnasiet eller saknar slutbetyg/gymnasieexamen. För gymnasial vuxenutbildning finns ingen garanti att du får plats. Din kommun väljer vilka som får studera. Det är din hemkommun som avgör vilka kriterier som gäller för antagningen. Har du fler frågor om behörighet? Kontakta din hemkommun för att ta reda på vad som gäller i just din hemkommun. 

 

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva under din utbildning.

Våra utbildningar är studiemedelsberättigade. Du vänder dig till CSN ifall du vill ansöka om studiestöd, eller om du har frågor som rör din ekonomi under studietiden. Det snabbaste och enklaste sättet att söka studiestöd är att göra en elektronisk ansökan på deras webbplats, men du kan också kontakta dem på telefonnummer 0771-276 000.

 

Fortsatta studier

Du kan också välja att läsa fristående kurser från utbildningen för att till exempel fördjupa eller komplettera din kompetens. Då söker du varje kurs för sig.

Vi erbjuder även YH-utbildning för dig som redan arbetar som undersköterska

 • Specialistundersköterska Multisjuka äldre
 • Specialistundersköterska Psykiatri

KompetensUtvecklingsInstitutet

Gymnasial yrkesutbildning (Komvux) och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Undersköterska yrkesutbildning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

KompetensUtvecklingsInstitutet

Drottningholmsvägen 37
112 42 Stockholm

Tel: 010-434 07 00
kui.se


Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 1 recensioner.

Zineb
Jag är nöjd med utbildning och tackar mina lärare för allt.