Inköp och logistik omfattar många olika områden. Ekonomi, förhandling, administrationslogistik och teknisk kompetens för att nämna några. Eftersom området kräver hög kompetens kommer du känna att utvecklingsmöjligheterna är stora. Komvuxutbildningar inom inköp och logistik passar dig som vill komplettera dina gymnasiebetyg för högre studier. Om du vill läsa en komvuxutbildning inom inköp och logistik så ska du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun. De hjälper dig med ansökningsprocessen. Om den utbildning du vill läsa inte finns så kolla med din kommun om de har möjlighet att köpa hem den till dig.
Komvuxutbildningar inom inköp och logistik på distans
Om du inte vill flytta till en annan ort för att studera så kan du läsa en komvuxutbildning inom inköp och logistik på distans. Du ska även kontakta din hemkommun om du är intresserad av en komvuxutbidlning på distans. När du läser på distans behöver du tillgång till en dator med intrnetuppkoppling då större delen av utbildningen sker online. Ibland kan klassrumsträffar förekomma, men det varierar från skola till skola.
Arbetet som logistiker och inköpare
För att kunna jobba med inköp och logistik räcker det oftast inte med en komvuxutbildningen utan det behövs en högre utbildning. Men en komvuxutbildning kan vara en bra början.
Logistiker är ett samlingsnamn för yrkesgrupper som styr flöden av material, information och betalningar inom och mellan företag och organisationer. Här ingår bland annat transportplanerare, informationslogistiker, inköpare och produktionsplanerare.
Det finns logistiker i alla typer av organisationer och branscher, men kanske främst inom tillverkande företag, tjänsteföretag och transportföretag. Som logistiker kan man även arbeta i offentliga sektorn och IT-branschen.
Som inköpare arbetar man med att säkra försörjning av varor och tjänster från leverantörer, medan en produktionsplanerare planlägger produktion på kort och lång sikt i ett tillverkande eller tjänsteproducerande företag. Som informationslogistiker arbetar man med att utveckla och effektivisera informationsflöden i företag och organisationer. Som transportledare så planlägger och styr man materialflöden mellan företag.
Dessa yrkesområden bygger på optimering och effektivisering av verksamheten. Logistiker finns på alla olika nivåer så man har både operativa och strategiska arbetsuppgifter.