Komvuxutbildningar

Har du frågor om att söka utbildning, behörighet till olika utbildningar eller liknande? Vi hjälper dig! Här kan du läsa frågor från andra besökare på studentum.se och våra svar på dessa. Välj ett ämne i listan nedan eller scrolla längre ner för att se de senaste frågorna och svaren.

Just nu tar vi inte emot nya frågor.

Sök bland besvarade frågor

Kategori

Antal frågor

Senaste frågorna inom Komvuxutbildningar

Hur får jag klart gymnasiekursen?
Jag har gått akutsjukvård på gymnasiet men fick inte godkänt pga ett prov, kan man få göra om provet eller måste jag gå om kursen?
Svar:

Hej,

Man måste då gå om hela kursen eller skriva en prövning i hela kursen. Du kan kolla med Komvux vilka alternativ som finns där du bor.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan jag läsa på Komvux?
Vilken kommun väljer jag om den kommun jag bor i inte finns med? Jag är intresserad av att läsa Matematik 2a.
Svar:

Hej,

Din kommun bör kunna erbjuda Matte 2. Kolla med Komvux i din kommun hur du kan få läsa kursen.

Lycka till! /Petra,SYV

Vad ska jag läsa på Komvux?
Hej!
Jag har läst humanistisk linje på gymnasiet, gick ut 1988. Vi hade matematik och naturkunskap i årksurs ett, om jag minns rätt. Nu funderar jag på om jag ska läsa en utbildning på Stockholms universitet, där det krävs att man har behörighet MATTE 3 samt NATURVETENSKAP 2.

Vilka kurser på komvux ska jag i så fall läsa på komvux, för att få den behörigheten till studier på universitet?

mvh,
Svar:

Hej,

Det bästa är om du bokar ett möte på komvux för att gå igenom dina betyg och lägga upp en studieplan. Men det du behöver kolla att du har är: 

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.
  • Den särskilda behörigheten som då var Matematik 3 och Naturvetenskap 2.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur blir jag socionom?
Hej jag skulle vilja plugga till socionom just nu arbetar jag som stödassistent men vill vidareutbilda mig. Jag skulle behöva hjälp med att kolla igenom vilka ämne jag behöver plugga upp för att söka till socionom programmet. Skulle du kunna hjälpa mig med detta??

Med vänliga hälsningar

Svar:

Hej,

För att blir behörig till socionomprogrammet behövs följande kurser: Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. 

Antagningsstatistiken för Socionomprogrammet får du kolla upp för de högskolor som du vill gå. Det kan man göra på UHR.se. Det brukar ligga mellan 17-20 poäng (meritpoäng/snittbetyg).

Lycka till! /Petra,SYV

Utbildningar till Redovisningskonsult
Hej

Jag är 51 år och funderar på om jag ska sadla om och bli redovisningskonsult. Är för tillfället arbetslös så tajmingen är perfekt. En utbildning som är CSN-berättigad vore bra.
Vilken utav era utbildningar ger tillräcklig utbildning för att kunna starta eget eller att bli anställd som redovisningskonsult? Har gått en 3 årig ekonomisk utbildning på gymnasiet.

Mvh
Svar:

Hej,

Studentum.se driver inte några egna utbildningar men när du hittat en utbildning kan du enkelt komma i kontakt med skolan och ställa frågor genom att lämna en intresseanmälan. Skolan kan hjälpa dig svara på dina frågor kring deras utbildning.

Här kan du hitta utbildningar till redovisningskonsult.

Lycka till! /Petra, SYV

Var kan jag studera?
Hej, Jag skulle vilja läsa Engelska 5 på distans på halvfart på NTI-skolan och sedan Engelska 6 på vårterminen, men NTI-skolan finns inte min kommun, skulle det gå att ordna ändå? Jag skulle verkligen bli så tacksam!
Jag är arbetslös och behöver verkligen lära mig engelska för att kunna få ett jobb, alla servicejobb kräver engelska idag. Jag tänkte läsa på 50% och jobba extra 50% som extrajobbare.

Med vänliga hälsningar
Svar:

Hej,

För att studera enskilda kurser på komvux ansöker man via vuxenutbildningen/komvux i sin hemkommun, alltså den kommun man är folkbokförd i. Det är sedan din kommun som beslutar huruvida du får börja studera eller inte. Det är mycket möjligt att din komun kan erbjuda distans kurser och halvfartskurser.

Lycka till! /Petra,SYV

Var kan jag studera?
Hej! Jag behöver betyg i svenska som motsvarar 80 poäng. Vad ska jag läsa då och hur söker jag? Finns detta på distans?
Svar:

Hej,

Jag vet inte vilken studieform det handlar om men här kan du se hur du söker till olika utbildningstyper: https://www.studentum.se/om-utbildning/antagning-ansokan/sa-ansoker-du-till-en-utbildning-21821.

Lycka till! /Petra,SYV

Kan man studera på komvux som ukrainsk medborgare?
Hej,

Jag har en fråga angående tillgängliga utbildningsmöjligheter för ukrainska medborgare som har kommit till Sverige på grund av kriget. Dessa individer har sammordningsnummer och tillfälliga uppehållstillstånd. Har de rätt att delta i kurser på komvux? Finns det även möjlighet för dem att studera engelska, och finns det eventuella tester de kan skriva för att validera sin språknivå i engelska?

Tack på förhand för din information.

Med vänliga hälsningar,
Svar:

Hej,

Ja, det ska vara möjligt för ukrainska medborgare som har kommit till Sverige på grund av kriget att studera på Komvux. Ta kontakt med komvux i respektive kommun för mer information.

Lycka till! /Petra,SYV

Hur läser jag upp mina gymnasiebetyg?
Hej vill börja plugga upp mina betyg då jag hittat en utbildning jag skulle vilja ha i framtiden. Tänkte kolla om detta är rätt ställe eller vart borde jag vända mig? Mvh
Svar:

Hej,

Du ska då göra prövningar på Komvux. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg. Du kan läsa mer om det här: https://allastudier.se/tips-o-fakta/h%c3%b6j-betygen-genom-pr%c3%b6vning-16814.

Vänligen/ Petra,SYV

Var kan jag studera?
Hej, jag tyg precis studenten och gick samhälle samhälle och jag är intresserad av att söka in till läkarlinjen om några år och jag vet att jag då behöver både biologi, fysik, kemi och matte för behörighet men jag vet inte hur jag ska göra det eftersom alla de kurser inte finns nära mig. Jag har också hört att det finns basår man kan göra men det finns inte heller i Skåne där jag bor. Kommer det starta fler kurser med tiden eller måste jag hitta en annan lösning?
Svar:

Hej,

Det är kurser som du kan läsa på Komvux i din kommun. Ta kontakt med dem så hjälper de dig att göra en studieplan.

Lycka till! /Petra,SYV

Visar 1-10 av 568 frågor
1
2
3
4
...
57

Annonser