Varför får jag inte gå på Komvux?

16 feb 2022
FRÅGA
Hej!

Jag behöver hjälp och hoppas att ni kan ge mig råd och vägledning i mitt ärende.

För två år sedan på grund av pandemin och svår situation på arbetsmarknaden (jag var arbetslös då) har jag ändrat spår i min karier och från mekanisk konstruktör blev El servisingenjör. Jag har läst mycket på distans om min ny teknisk område.

Nu har jag hittat två (distans) kurser som jag behöver för att kunna fortsätta vidare mot yrkeshögskola. Tyvärr finns kurserna ej i vår kommun och därför måste jag få godkännande från hemkommun samt deras finansiering.

Min hemkommun vägrar att hjälpa mig med detta.
De motiverar med att jag står sist i prioriterings kö och detta är regeringens/politikernas beslut.

Jag som trogen medbörjare, som jobbar hård och betalar skatt (som betalar politikernas lön) absolut tycker inte att jag bör stå sist i kön för att hå hjälp med vidareutveckling. Jag ska ha minst samma rätt som arbetslösa eller nyinkomna tycker jag.

Har jag missat något i Sveriges politiska situation?

Kan ni vägleda mig om det går att överklaga beslut?
Kan man få hjälp på annat sätt?
Till vem kan jag vända mig med detta?

Hoppas att ni kan svara snart.
Tusen tack på förhand.

Ha en underbar dag.

MVH

Svar:

21 feb 2022

Hej,

Jag förstår att det är frustrerande! Det kan vara svårt att komma in på Komvux när det är många som behöver gå där. De som Komvux prioriterar högst är de som är ofullständig grundskole eller gymnasieutbildning. Så har man inte det blir det svårare att få plats. 

Det finns dock alternativ. Ett är att du gör en prövning i de kurser du behöver. Prövning på Komvux innebär att du läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. Prövningen utgår från nationellt fastställda ämnes- och kursplaner och för varje kurs finns betygskriterier/kunskapskrav angivna så att du vet vad som krävs för att uppnå de olika betygsstegen.

Oavsett vilken kommun du är skriven i kan du göra prövning i vilken kommun som helst. Och du kan göra prövning i en gymnasiekurs hur många gånger som helst och varje prövning kostar 500 kronor. Så fundera på om du skulle kunna läsa på egen hand och göra prövningar i de kurser du behöver.

Ett annat alternativ är att du köper kurserna genom en privat anordnare av vuxenutbildning. Då måste du fortfarande göra prövning för att få betyget men du får klassrumsundervisning. Så det är ett alternativ ifall du känner att du behöver gå kurserna med en lärare.

Komvux följer bestämda regler när de prioriterar elever och vilka kurser som de kan köpa in så jag tror inte att du kommer att tjäna något på att gå vidare med det. Det kommer mest att ta tid från dig som du istället kan ägna åt dina prövningar. Men känner du att du vill veta mer om reglerna på Komvux så kan du be dem att förklara eller hänvisa till något dokument du kan läsa.

Ett sista tips är också att du kontaktar den yrkeshögskola du vill gå och frågar dem om du kan få någon slags dispens från de kurser du saknar. Yrkeshögskolor är ibland flexibla med sina behörighetskrav och kan göra undantag. Ett vanligt undantag är när någon har relevant yrkeserfarenhet för den utbildning de vill gå, vilket du kanske har? Så börja med att kolla med skolan. Kanske behöver du inte kurserna alls?

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in