Så blir du skyddsvakt

Är du intresserad av att jobba inom säkerhetsbranschen och skydda människor och egendom? Att bli en skyddsvakt kan vara den perfekta karriärvägen för dig.

Så blir du skyddsvakt

Att arbeta som skyddsvakt kräver en kombination av fysiskt och mentalt välstånd, samt en stark känsla av ansvar gentemot samhället. Som skyddsvakt spelar du en viktig roll i att skydda människor, egendom och företag från brott och andra hot.  

Till alla skyddsvaktsutbildningar

Vad gör en skyddsvakt?

En skyddsvakts huvudsakliga uppgift är att säkerställa trygghet och säkerhet på olika platser och evenemang. Det kan inkludera att patrullera områden, övervaka säkerhetssystem, utföra ingripanden vid incidenter, och rapportera om potentiella hot eller brott. Du kan även ansvara för att genomföra säkerhetskontroller och förhindra obehörig tillträde till områden.

Vilka arbetsuppgifter har en skyddsvakt?

  • Patrullering och övervakning av områden
  • Bevakning av säkerhetssystem, inklusive övervakningskameror och larm
  • Ingripanden vid incidenter eller hot om brott
  • Rapportering av incidenter och hot till myndigheterna
  • Utföra säkerhetskontroller och sökningar
  • Samarbeta med polisen och andra säkerhetspersonal vid behov

Så utbildar du dig till skyddsvakt

För att bli en skyddsvakt behöver du genomgå en utbildning och erhålla ett godkänt bevaknings- eller säkerhetsbevis. Utbildningen till skyddsvakt fokuserar på olika aspekter av säkerhet och säkerhetsarbete, inklusive lagar och regler, kommunikationsteknik, konflikthantering och självförsvar. Utbildningen kan vanligtvis genomföras vid olika utbildningsanordnare eller företag som erbjuder säkerhetsrelaterade kurser.

Komvuxutbildningar inom säkerhet och försvar

Utbildningar till skyddsvakt

Det finns också möjlighet att studera säkerhet och säkerhetsarbete på universitet och högskolor, där du kan ta kurser inom områden som kriminologi, riskhantering och säkerhetsteknik. Även om det inte är en vanlig väg till att bli skyddsvakt, kan en akademisk utbildning inom dessa ämnen vara till nytta för att utveckla en djupare förståelse för säkerhetsbranschen.

För dig som vill gå en mer praktisk eller yrkesinriktad utbildning finns det även möjligheter inom yrkeshögskolor (YH), komvux, yrkesutbildningar och folkhögskolor. Dessa utbildningar kan vara mer fokuserade på specifika yrkesroller inom säkerhetsbranschen, såsom väktare, ordningsvakt eller säkerhetschef.

YH-utbildningar inom säkerhet och försvar


Egenskaper du behöver somskyddsvakt

💪 God fysisk kondition och hälsa

Som skyddsvakt kan du behöva utföra fysiskt krävande uppgifter, Som skyddsvakt kan du behöva utföra fysiskt krävande uppgifter.

🌟 Starkt sinne för ansvar och integritet 

Det kräver ett starkt sinne för ansvar och integritet för att kunna ta rätt beslut och agera på ett professionellt och etiskt korrekt sätt i alla situationer. 

🗣️ God kommunikationsförmåga och förmåga att hantera konflikter 

Som skyddsvakt kommer du att behöva kommunicera med olika människor, både kollegor och allmänheten.  

🧠 Förmåga att arbeta under press och hantera stressiga situationer 

Arbetsmiljön för en skyddsvakt kan vara mycket dynamisk och kräva snabba beslut under pressade förhållanden. 

Vad tjänar en skyddsvakt?  

Ta reda på genomsnittslönen för en målare, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt

Genomsnittslön förskyddsvakt


Källor: arbetsförmedlingen.se, statistiska centralbyrån


Annonser