Det är aldrig för sent att börja plugga

komvuxutbildningar

För alla utbildningar på högre nivå krävs att du har grundläggande behörighet för högskolestudier. Ett sätt att bli behörig är att studera på komvux. Det kan även du som vill byta yrke eller enbart läsa för nöjes skull.
– Jag är glad att jag hade möjlighet att studera på komvux, säger Jonatan Qvist.

Treårigt gymnasium ger grundläggande behörighet för studier på högre nivå. Du som saknar ett fullständigt gymnasiebetyg (eller delar av grundskolan) kan komplettera din utbildning på komvux. Du kan läsa enskilda kurser eller hela program. Komvux står för ”kommunal vuxenutbildning” så det är därför du ska vända dig till din hemkommun om du är intresserad av en vuxenutbildning.

När du läser på komvux får du hjälp med att lägga upp en individuell studieplan och du får ofta avgöra själv hur dina studier ska se ut. Det finns både dags- och kvällskurser som ges på hel- eller halvfart och på distans eller i klassrum. På komvux är studierna mer koncentrerade och antalet undervisningstimmar färre, vilket innebär att du får arbeta mer självständigt och ta ett stort ansvar för dina studier.

Jonatan Qvist ville söka till universitetet men saknade behörighet på grund av otillräckliga matematikbetyg.
– Mina mattebetyg från gymnasiet var usla. När jag blev arbetslös under en kortare period kändes det som ett perfekt tillfälle att ta tag i de där tråkiga betygen, berättar han.

Jonatan studerade både Matematik A och B på komvux och han är glad att den möjligheten fanns.
– På gymnasiet tyckte jag att det var ganska tråkigt med matte, men det löste sig fint och idag är jag ig-fri! säger Jonatan som nu studerar ett treårigt högskoleprogram inom media och journalistik.

När du läser på komvux är du berättigad till studiemedel från centrala studiestödsnämnden. Vilka vuxenutbildningar och kurser som erbjuds varierar från kommun till kommun. Om du vill läsa en kurs eller utbildning som inte finns i din kommun, kan du ha möjlighet att studera via en annan kommun eller en privat anordnare av vuxenutbildning. För detta krävs att din kommun går med på att betala din utbildning.

Fram tills för några år sedan var det många som studerade på komvux för att höja snittpoängen och på så sätt öka chansen till att komma in på en högskoleutbildning. Idag har många kommuner tagit bort möjligheten för dessa att delta i undervisningen på komvux. Man har däremot rätt till en så kallad prövning. Detta innebär att du läser in en kurs på egen hand och sedan tentar av hela kursen vid ett eller ett par tillfällen. Resultatet avgör då vilket betyg du får. Att göra en prövning kostar cirka 500 kronor per kurs och när du studerar inför en prövning har du inte rätt till studiemedel.

Sök din komvuxutbildning här!


Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in