Gymnasiet utomlands

06 sep 2023
FRÅGA
Hej,
jag har en fråga angående min dotter.Vi bor för tillfälligt utomlands och min dotter (svensk medborgare) kommer att gå ut gymnasiet här. Trots att det är en en privatskola med två-språkig undervisning sa far hon inte internationellt gymnasiebetyg. Jag har därfor förstått att för att hon ska få behörighet till att plugga på universitet i sverige behover läsa upp följande ämnen:

Svenska/svenska som andra språk 1, 2 och 3
Engelska 5 och 6
Matte 1

Både svenska och engelska kan hon ju få behorighet till genom att göra olika prover. Matten skulle hon dock behöva läsa på komvux.

Min fråga ar därmed följande.
1. Hur många timmars undervisning och under hur lång tid behöver man plugga, dvs en termin, två terminer, för att få behorighet i Matte 1 på ett komvux i kommun.
2. Samma fråga men om hon istället skulle läsa på distans (har förstått att man även kan göra komvux på distans om man är folkbokförd i sverige)

Tack för ert svar.

Vänligen,

Svar:

07 sep 2023

Hej,

Det är inte säkert att hon behöver läsa något i Sverige. Man kan behöva få sina utländska gymnasiebetyg bedömda för att veta vilka kurser man ska läsa. Bedömningen görs av Universitets- och högskolerådet (UHR) och är kostnadsfri. Du ansöker då om att få en förhandsbedömning för att få veta vad din utbildning motsvarar i Sverige. Först får du en skriftlig bedömning som är preliminär och talar om hur din utbildning bedöms i nuläget. I bedömningen kan du läsa om din utbildning ger grundläggande behörighet för högskolestudier. Skulle det vara så att din utbildning ger särskild behörighet inom vissa ämnen står det i bedömningen.

Om du saknar betyg i Svenska och planerar att söka till universitet/högskola i Sverige kan du göra ett prov som heter Tisus. Det är ett behörighetsgivande prov i svenska språket som kräver goda kunskaper, du kan kontakta det universitet som erbjuder provet och man betalar en summa för att få skriva provet. Provet består av tre delar, läsfärdighet, skriftlig färdighet och muntlig färdighet. 

Skulle hon behöva läsa något på komvux i Sverige så kan hon göra det när ni är skrivna här. Ta isåfall kontakt för mer information då. Men läser hon engelska och matte i sitt gymnasium så finns det ju goda möjligheter att hon är behörig i dessa ämnen även i Sverige. Och har hon kunskaperna i svenska rekommenderar jag Tisus. 

Stort lycka till! /Petra, SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in