Hur funkar urvalsgrupper till högskolan?

11 jun 2023
FRÅGA
Jag går Naturvetenskapliga programmet och har läst alla mina gymnasiala kurser på Komvux samt behöver nu läsa upp 2 ämnen.

Har hört talas om att man tillhör urvalsgrupp BI när man läser alla kurser på Komvux men jag är osäker och undrar om det stämmer. Hamnar man i urvalsgrupp BII om man vill läsa kursen på nytt för att få högre betyg genom prövning?

Väldigt tacksam för svar!

Svar:

12 jun 2023

Hej,

Betygsgruppen delas in i betygsgrupp I (BI), betygsgrupp II (BII) och folkhögskolegruppen (BF). Vilken grupp du hamnar i beror på vilken typ av betygsdokument du har.  Du som är behörig med din gymnasieexamen och kompletterar för att höja ditt meritvärde (utbytes- och/eller meritpoängskomplettering) kommer att konkurrera i båda två urvalsgrupperna, BI och BII. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde. Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. 

Lycka till!/ Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in