Hur kan jag höja betygen efter gymnasiet?

29 maj 2023
FRÅGA
Jag är behörig till en del men har för låg merit. Vad ska jag göra? Vill så gärna börja plugga snarast. Men min syv säger att det är omöjligt för min del att komma in på det jag önskar. Ev att HP kan hjälpa till lite grann. Men jag vägrar tro att det är omöjligt, kan jag plugga komvux till vad jag vill? Eller hur fungerar det?

Svar:

30 maj 2023

Hej,

Det är kanske omöjligt just nu men om du kan tänka dig att vänta med att börja på högskolan och lägga tid på att förbättra dina betyg kan du komma in.

Det man kan göra för att höja betygen efteråt är att göra prövningar på Komvux i de kurser man behöver höja. Prövning på Komvux innebär att man läser in en gymnasiekurs på egen hand och sedan gör en prövning, som ofta är både ett skriftligt och muntligt prov i ämnet. För den som redan har ett godkänt betyg i kursen från gymnasiet är prövning det enda sättet att höja ett betyg.

Det andra alternativet att komma in på högskolan är att komma in genom högskoleprovet. Det bästa är såklart om du både skriver högskoleprovet och gör prövningar på Komvux efter gymnasiet.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in