Hur får jag klart gymnasiet?

17 mar 2023
FRÅGA
Hej!

Jag hoppas att detta mail finner er väl. Jag skriver till er idag för att uttrycka mitt intresse av att återuppta min utbildning, och jag undrar om ni kan hjälpa mig.

Jag började på en estetiskt gymnasium 2019, men när pandemin börja lugna ner sig och man behövde vara på plats i lokalerna igen så blev det svårt för mig att återgå till mina tidigare rutiner. Efter att ha kämpat för att balansera mina studier och andra ansvarsområden, bestämde jag mig för att avsluta mina studier och söka jobb.

Tyvärr har det inte gått så bra för mig på jobbfronten, och jag inser nu att jag behöver slutföra min utbildning för att få de färdigheter och meriter jag behöver för att lyckas. Mitt problem är att jag har ingen aning om vart jag ska börja, vilka kurser jag behöver ta och så vidare.

Jag undrar om ni kan hjälpa mig att hitta rätt väg för att komplettera mina oavslutade kurser och återgå till mina studier. Vilka kurser jag behöver ta och hur länge de tar att slutföra. Jag skulle uppskatta alla tips och råd som ni kan ge mig om processen för att ansöka till era kurser.

Tack för eran tid och jag ser fram emot att höra tillbaka från er snart.

Vänliga hälsningar,

Svar:

20 mar 2023

Hej,

Du kan välja att läsa in dina kurser du har kvar på Komvux eller Folkhögskola om du är över 20 år. Det kan vara bra att läsa på lite om de två alternativen och fundera på vad som passar dig. Är du under 20 år ska du gå vanligt gymnasium så då tar du kontakt med din gamla skola eller med en annan skola där du vill gå.

På komvux kan du komplettera dina betyg med ämnen som du saknar helt, men även läsa upp ämnen som du redan har betyg i och som du vill höja.

På allmän kurs på Folkhögskola kan du däremot bara läsa in och upp kärnämnen/gymnasiegemensamma ämnen som till exempel svenska, matematik och engelska. 

En fördel med allmän kurs är att samtidigt som du läser in betyg kan du även fördjupa dig i ett ämne som du gillar. Allmän kurs har nämligen olika inriktningar. 

Du kan läsa lite mer om skillnaderna här: https://www.studentum.se/folkhogskola/grundlaggande-behorighet-8625.

Du gör din studieplan med den skola där du ska gå. Studentum.se bedriver inte några egna utbildningar.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in