Hur blir jag lärare?

29 okt 2022
FRÅGA
Hej!

Jag funderar på att börja läsa till lärare.
Jag har betyg från gymnasiet men hade aldrig historia a på min tid. Nu heter det historia a, historia 1a om jag har förstått det rätt.

Jag funderar på att läsa till historia och geografi om det finns kombinerat. Kan även tänka mig läsa andra ämnen som inte kräver historia 1a också.

Jag vet inte riktigt vart eller hur jag ska starta och undrar om det finns tips eller hjälp med att komma igång.

Jag jobbar just nu på en skola som elevassistent men Rektorn uppmuntrar mig till att börja läsa till lärare vilket jag själv vill.

Med vänlig hälsning

Svar:

31 okt 2022

Hej,

Vad roligt att du vill börja studera! Du ska börja med att fundera på vilken typ av lärare du vill bli. Lärarprogrammet ges på många olika högskolor och universitet i Sverige. Beroende på vilka ämnen du vill undervisa i samt vilken nivå du vill undervisa på skiljer sig kraven på vilken behörighet du behöver.

När du har lite koll på vilka ämnen du vill undervisa i samt vilken nivå du vill undervisa på kan du kontakta högskolorna där du vill studera för mer vägledning och information. Du kan även kontakta Komvux i din kommun så kan de hjälpa dig att göra upp en studieplan som passar ditt mål. 

Lycka till!/Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in