Hur blir man snickare som vuxen?

24 apr 2022
FRÅGA
Hej! Jag är 34 år och skulle vilja sadla om till snickare men vet inte hur jag ska gå till väga. En bekant till mig hade läst någon kurs som tog honom 6mån att läsa för att sen bli lärling? Finns det något sånt alternativ? Mvh

Svar:

25 apr 2022

Hej,

Det finns många olika komvuxutbildningar till snickare eller träarbetare som det även kallas. Det finns även bredare utbildningar inom bygg och anläggning där du kan välja inriktning till snickare.Utbildningen till snickare innehåller alltid en stor del praktik, men hur mycket som ingår varierar mellan olika utbildningar. 

Ett annat sätt att gå en utbildning till snickare är att vara företagslärling och läsa in den teoretiska kompetensen på distans via Byggbranschens yrkesnämnd. Att vara företagslärling innebär att du gör hela din grundutbildning under anställning i ett företag. Utbildningen genomförs under 12 månader.

Om du vill jobba som finsnickare, möbelsnickare eller båtbyggare finns det även specifika utbildningar för dessa yrken. Du kan till exempel gå en lärlingsutbildning på yrkeshögskola där en stor del av din utbildning sker i form av praktik (LIA, Lärande i Arbete). 

Du kan hitta några utbildningsalternativ här.

Lycka till! /Petra,SYV

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in