Frågor om Komvux

13 sep 2011
FRÅGA
Jag har frågor angående utbyteskomplettering och tilläggskomplettering.

Jag har läst fotografisk bild och har just nu ett snitt på 13. Jag vill nu läsa vidare till socionom och behöver höja mitt snitt till ungefär 17. Kan jag då på vilket komvux som helst läsa upp dem betyg som jag har godkänt och välgodkänt i till mycketvälgodkänt?

Hur funkar det sen när jag ansöker, skickar jag med både mina gamla betyg och dem nya som jag fått från komvux eller läggs dem ihop eller hur funkar det?

Sen tilläggskomplettering, jag läste något om att om betyget i kursen det höjer mitt jämförelsetal så räknas det med annars inte. Hur vet man om det kommer höja? Man vill ju inte läsa en hel kurs och få MVG sen kommer det inte ens användas, blir ju slöseri med tid.

hälsingar Ida Andersson

Svar:

Hej Ida!

Du måste studera på Komvux i din hemkommun, sådana är reglerna tyvärr. Om ditt Komvux inte har de kurser du behöver kan de ofta vända sig till en annan utbildningsanordnare för att du ska få möjlighet att genomföra de studier du önskar. Kontakta Komvux i den kommun du är skriven så hjälper de dig!

Att utbyteskomplettera innebär att du försöker läsa upp betyget i en kurs som du redan har ett betyg i genom att du gör en så kallad prövning (kostar ca 500 kr per kurs). Om du lyckas få ett nytt högre betyg räknas det in i ditt jämförelsetal istället för det gamla, och jämförelsetalet höjs därmed.

Gällande tilläggskomplettering - ett MVG är aldrig bortslösat. Om du studerar en kurs du inte studerat sedan tidigare och får MVG i denna kommer det höja ditt jämförelsetal. Om du mestadels har G sedan tidigare och får VG i kursen kommer ditt jämförelsetal också att höjas.

När du är klar med dina studier vid Komvux kommer du få ett så kallat samlat betygsdokument som du kan skicka med din ansökan. Observera att om man studerat vid Komvux för att höja sitt snitt hamnar man i en annan urvalsgrupp i antagningsprocessen. Tyvärr är det så att detta system gynnar sökande som har bra betyg direkt från gymnasiet utan att ha kompletterat på Komvux.

Här kan du läsa mer om Komvux.

Lycka till med dina framtida studier!

Vänligen,
Emma

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in