Höj snittbetyget från gymnasiet

28 jun 2013
FRÅGA
Hej. Jag vill söka socionomprogrammet så småningom men behöver höja mitt betygssnitt från gymnasiet. jag tog studenten 1999 från estetiska programmet, yrkesdansarinriktning så det var många lokala specialkurser. I mitt slutbetyg har jag IG i Bild och form B samt Scenografi och dessa drar ju ner mitt snitt så jag skulle vilja plugga upp de betygen. Vet dock inte hur jag ska hitta någon motsvarande kurs idag? (Hittat Bild som motsvarar grundkurs bild och form vilket jag tolkar som Bild och form A och där har jag VG). Scenografi hittar jag inte alls. Kan jag ersätta betyget med någon annan estetisk kurs?
Tacksam för svar!

Svar:

04 jul 2013

Hej, 

Vänd dig till Vuxenutbildningen (komvux) i din hemkommun. Det är genom dem du söker. Där finns studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig att lägga upp en studieplan. 

I de kurser där du redan har ett betyg som du vill höja, får du göra en så kallad prövning. Då studerar du på egen hand och sendan tentar du av hela kursen vid ett eller ett par tillfällen.

Om du har ett betyg i en kurs som din kommun inte erbjuder och som du inte heller behöver för att vara behörig till den utbildning du vill gå, så kan du välja att läsa en annan kurs. Då kan du läsa den kursen med lärarstöd i klassrum.

När du ska söka till universitet/högskola behöver du grundläggande behörighet. Då behöver du 2 500 poäng, varav minst 2 250 poäng måste ha betyget G eller högre för att grundläggande behörighet ska uppnås.

Hoppas att du har fått svar på dina frågor. Och ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare i din kommun så hjälper de dig. 

Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Helene Svanberg
Studentum.se

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in