Visar 1-11 av 11 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-11 av 11 träffar

I Sverige är jurisutbildningen på universitet och högskola fyra och ett halvt åt och efter fullgjord utbildning får du din juristexamen. Du kan alltså inte arbeta som jurist efter att ha läst juridik på komvux. Istället är komvuxutbildningarna bra om du vill skaffa dig kunskap eller komplettera dina gymnasiebetyg. Kanske är din dröm att i framtiden skaffa dig en juristutbildning?

Juridik

Juridik på komvux

Om du vill läsa en komvuxutbildning inom juridik så ska du söka den genom vuxenutbildningen i din hemkommun. Kontakta dem för mer information. Vuxenutbildningen erbjuder ofta ett stort antal kurser och utbildningar som du kan gå. Om det inte finns någon komvuxutbildning inom juridik på vuxenutbildningen i din hemkommun så kan möjligtvis din kommun  köpa in kursen från ett privat utbildningsföretag som erbjuder komvuxutbildning. Många privata vuxenutbildningsanordnare har avtal med flera kommuner så att du kan läsa även deras utbildningar. Detta kan vara värt att kolla upp.


Komvuxutbildning inom juridik på distans

Du kan också läsa din komvuxutbildning inom juridik på distans. Även då måste du kontakta vuxenutbildningen i din hemkommun. När du läser på distans kan du själv planera dina studier och även kombinera dem med annan sysselsättning så som jobb. Den mesta av undervisningen sker online via dator men sammankomster på skolan kan i vissa fall förekomma.

Att arbeta som jurist

Som jurist har man tillgång till en bred arbetsmarknad och har möjligheten att arbeta inom alla sektorer: statlig förvaltning, privata företag, kommuner, landsting och intresseorganisationer. I Sverige arbetar närmare 60 procent av de yrkesverksamma juristerna i den privata sektorn. Som jurist har du  inte alltid renodlat juridiska arbetsuppgifter.

Vanliga yrkestitlar inom juridik

Den mest kända juridiska yrkestiteln är advokat. Som advokat fungerar man som försvarare i rättegångar, men som advokat gör man även mycket annat. Man kan exempelvis fungerar som rådgivare när det gäller avtal inom familjen, upprätta testamente, hjälpa företag med avtalsskrivningar, rådgivning och konakter med myndigheter.

Som domare dömer man mål i domstolar. Det kan vara i allmän domstol, då handlar det framför allt om tviste- eller brottsmål. Det kan också vara i förvaltningsdomstol där målen handlar mer om exempelvis skatter, socialförsäkringar eller sociala frågor.

Åklagaren är den som, tillsammans med Polisen, utreder brott och tar beslut om en anklagad ska åtalas. Det är också åklagaren som driver åtalet i domstol.

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Jämför dina favoriter
Logga in