Om utbildningen
Utbilda dig till Maskinförare!
Fotbollsplaner, vägar,bostadshus, skolor, broar – ja i princip allt som byggs i Sverige börjar med markförberedelse, och som maskinförare är du ofta först på plats.Mendet är bara några av alla möjligheter, som maskinförare finns en mängd viktiga och spännande jobb där efterfrågan på dina kunskaper är stor.Lockas du av tanken att sitta bakom spakarna på tunga maskiner,skulle du trivas i ett varierande jobb med nya arbetsplatser och olika uppdrag? Då kan maskinföraryrket vara rätt för dig.
Hur ser en arbetsdag ut?
För att utföra sitt arbete som maskinförare måste man kunna läsa ritningar och beskrivningar för bygg- och anläggningsarbeten. Du kör och underhåller olika sorters jordflyttningsmaskiner så som grävmaskiner, hjullastare och bandschaktare med mera.Vanliga arbetsuppgifter är att schakta för byggnader och vägar,gräva för kablar eller VVS-ledningar, lasta och lossa olika typer av gods och material. Du kan även arbeta i grustag eller med torvhantering. För att kunna utföraditt arbete önskasAllt oftare behöver man även kunna utföra arbeten med laser- och GPS-utrustning för höjdmätning och positionering.
Varför välja YrkesAkademin Vux?
Samarbete med branscher
Praktik/LIA
Bra kontakter med näringsliv
Så ansöker du
Behörighet
- Godkänd i svenska/svenska som andra språk, matematik på grundskolenivå eller motsvarande
- B-körkort
Ansökan till yrkesvux görs till vägledningscentrum i din hemkommun, den kommun du är skriven i. Det är hemkommunen som beslutar om du får gå utbildningen.
Kursinnehåll
- Anläggning vägbyggnad, 100 poäng
- Anläggning ledningsbyggnad, 200 poäng
- Anläggningsförare process, 200 poäng
- Anläggningsförare 1, 100 poäng
- Anläggningsförare 2, 200 poäng
- Anläggningsförare 3, 200 poäng
- Anläggningsförare 4, 200 poäng
Totalt 1200 poäng
* om du läser mot en gymnasieexamen kan kursen komvuxarbete läggas till.
Tillkommer en kostnad för skyddsutrustning på ca 1000 kronor.
Upplägg
Utbildningen utförs i kombination med Sfi d eller svenska på grundläggande nivå.
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Mindre kostnad för litteratur kan förekomma. Skyddskläder finns att låna.
APL
APL står för Arbetsplatsförlagt lärande, är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa nya kontakter och bygga nätverk för att komma närmare arbetsmöjligheter redan under utbildningstiden så att vägen ut till nytt jobb blir kortare.
YrkesAkademin Vux

Vi hjälper dig att lyckas!
YrkesAkademin yrkesvux - yrkesutbildning på gymnasienivå med målet jobb och betyg. Riktar sig till dig som saknar gymnasieutbildning eller dig som vill ändra yrkesbana. YrkesAkademin grundades 1997 av Lars-Göran Hagström och är idag en av Sveriges största leverantörer av uppdrags-...