Yrkesvux/Program (Komvux)

Fastighetstekniker

Lernia Komvux, i Stockholm
Längd
32 + 24 veckor
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Längd
32 + 24 veckor
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Få mer information om utbildningen 👍

Fastighetstekniker

Om utbildningen Fastighetstekniker

Som utbildad fastighetstekniker har du stora möjligheter till ett jobb inom drift, skötsel och underhåll av tekniska system i fastigheter. Vi varvar teori och praktik och många får jobb direkt efter utbildningen till fastighetstekniker.

Ett varierande och utvecklande jobb

En fastighetstekniker ansvarar för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. Till exempel fastighetens värme och ventilation. I utbildningen till fastighetstekniker lär du dig mer kring fastighetsförvaltning, till exempel ingår kurser i:

 • fastighetsförvaltning 
 • kundservice och kommunikation 
 • ekonomiska sammanhang och termer
 • lärande i arbete (praktik).

Som fastighetstekniker har du stora möjligheter att själv påverka och styra ditt arbete. Jobbet är varierat och blir sällan monotont.

Först läser du en grundutbildning i Fastighet Bas

Fastighetstekniker är en utbildning i fastighetsteknik i Stockholm där du inleder med att läsa olika grundkurser i Fastighet Bas. I grundkursen går vi in mer på djupet kring hur el-, vatten-, värme- och klimatanläggningar fungerar i olika fastigheter. 

Du kommer även lära dig mer om hur man arbetar utifrån ritningar, lagar, bestämmelser och miljövänliga arbetssätt. Du lär dig dessutom hur du använder mätinstrument, verktyg och material i jobbet.

Fastighetsautomation och styrsystem i påbyggnadskurserna

Efter grundutbildningen läser du ett antal kurser till som specialiserar dig till fastighetstekniker. I påbyggnadspaketet ingår bland annat kurser i mät- och reglerteknik, programmerbara styrsystem och fastighetsautomation. Efter påbyggnadskurserna är du förberedd för jobb med installation, drift, underhåll och service av automatiserade system inom fastighetsteknik.

Utbildningen till fastighetstekniker bör inte förväxlas med yrket fastighetsskötare eller vaktmästare. En fastighetsskötare eller vaktmästare ansvarar främst för inre och yttre skötsel av fastigheten och har dessutom dagliga hyresgästkontakter. 

Praktik under utbildningen

Teori varvas med praktiska moment under utbildningen till fastighetstekniker. Du kommer vara ute på praktik (så kallat arbetsplatsförlagt lärande, APL) under utbildningen. Praktiken är ett bra tillfälle för dig att visa arbetsgivaren dina kunskaper. Det kan i många fall leda till jobb direkt efter utbildningen.

För mer information om Fastighetstekniker, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Utbildningen riktar sig till dig som:

 • gillar att lösa problem och är serviceinriktad
 • är minst 20 år (eller 19 om du fyller 20 samma år som utbildningen startar)
 • har gått ut grundskolan eller motsvarande
 • har läst svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller har motsvarande kunskaper.

Utbildningen passar dig som är praktiskt lagd och vill ha ett rörligt jobb.

Om du redan har viss kunskap och kompetens i yrket, gör vi en bedömning för att se om du kan hoppa över vissa delar av utbildningen. Detta kallas validering. Utbildning kan då bli kortare för dig.

Så söker du en komvuxutbildning

 1. Ansök till komvux via din kommun.
 2. Följ ansökningsprocessen under "min sida" på kommunens webbplats.
 3. När du blir antagen får du en kallelse från oss på Lernia.

Du som har annat modersmål än svenska behöver oftast ha kunskaper motsvarande svenska som andraspråk (SAS) på grundläggande nivå. Skicka med godkänt betyg i din ansökan. 

Om du vill utbilda dig i en annan kommun än den du bor i ska du först skicka ansökan till din hemkommun så de kan godkänna den.

Du är alltid välkommen till oss på studiebesök innan du bestämt dig.

Efter utbildningen

Jobb inom många olika områden

Som fastighetstekniker kan du söka jobb inom många olika områden och arbetsuppgifterna är omväxlande. Du ansvarar för drift, skötsel och underhåll av fastigheters tekniska system. Det innebär även att du ansvarar för att exempelvis värme och ventilation fungerar väl. I jobbet ingår också att sköta värmeväxlare för fjärrvärme, värmepumpar, fläktar och annan teknisk utrustning.

Kostnader

Utbildning med CSN

Det kostar inget att gå en vuxenutbildning på Lernia. Du betalar själv för litteratur, studiematerial och eventuella skyddskläder. Du har möjlighet att söka CSN-medel för utbildningen.

Lernia Facebook

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

För att beställa hem mer information, fyll i uppgifterna nedan. Specificera gärna vilken ort du vill studera på.

Recensioner

Snittbetyg: 2,5

Baseras på 2 recensioner
Skriv en recension
1/5
Erik
03 okt 2022
Dålig sök till någon annan skola!

Dålig skola rakt igenom lärarna är inte engagerade dom bryr sig inte om du kan något bara dom ger dig bara godkänt. Går knappt att få tag på lärarna på läroportalen där vi ska k...

Lernia Komvux
10 okt 2022
Vi beklagar att du upplever att du inte har fått den hjälp eller det stöd som du behöve...
Visa mer
4/5
Björn
20 dec 2018

Det bra

På Lernia arbetar vi med att matcha människors unika kompetens, talang och potential med Sveriges arbetsgivares behov av arbetskraft. Hos oss kan du utbilda dig till ett nytt yrke, komplettera och validera tidigare studier eller fördjupa dina kunskaper inom ett...

Läs mer om Lernia Komvux och visa alla utbildningar.

Highlights