Visa komvuxutbildningar.se som: Mobil

Vet du inte riktigt vad du ska plugga? 🎓📚 Besök vår Digitala utbildningsmässa den 30 september kl. 08.00 -18.00 och ta reda på det! ✨ Läs mer om mässan här!

Vård och omsorg yrkesutbildning

KompetensUtvecklingsInstitutet
Sammanfattning
Komvux- & vuxenutbildning
Avesta, Borås, Botkyrka, Danderyd, Eskilstuna, Falun - Visa alla  
3 terminer
Heltid/deltid
Studiemedelsberättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Avesta
2020-11-30
2020-10-18

Botkyrka
Kontinuerliga starter

Danderyd
Löpande starter

Eskilstuna
Löpande starter

Videoreportage

Elever och lärare på Vård- och omsorgsutbildningen hos KUI delar med sig av upplevelser och erfarenheter från utbildningen.

Vård och omsorg yrkesutbildning

Undersköterska - ett framtidsyrke

Undersköterska är ett jobb med goda framtidsutsikter! Efterfrågan på utbildad personal inom vård och omsorg fortsätter att öka.

Vård- och omsorgsutbildningen är en bra yrkesutbildning för dig som vill du arbeta med att ge vård och omsorg till människor som behöver hjälp och stöd. Efter avslutad utbildning har du kompetens att arbeta som undersköterska, skötare inom psykiatrisk vård, boendestödjare eller personlig assistent. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang. 

Fakta

Omfattning: ca 1400 poäng
Utbildningens längd: 60-75 veckor
Studieformer: Klassrum, Distans, Distans med obligatorisk halvdag, Lärling, Trainee (olika beroende på vilken kommun du bor i)

upplägg

Du börjar att läsa grundläggande kurser som är gemensamma för alla. Därefter fortsätter du att läsa fördjupande kurser enligt den inriktning du vill specialisera dig inom. Samtliga inriktningar ger dig kompetens att arbeta som undersköterska. Inom samtliga inriktningar är det stor efterfrågan på utbildad personal. Kontakta oss för vägledning och mer information om möjligheter, yrkesutgångar och studieformer i just din kommun.

inriktningar C-nivå

Undersköterska - Äldreomsorg
Du kan arbeta som undersköterska inom hemtjänsten eller på särskilda boenden för äldre. Du hjälper individen att klara vardagen (exempelvis laga mat, inköp, städ, personlig hygien, sårvård, ta medicin). Ibland kan det handla om att bara finnas där och stödja den enskilde att leva ett så självständigt liv som möjligt.

Undersköterska - Hälso- och sjukvård
Du kan arbeta som undersköterska inom akutsjukvård, på sjukhusens vårdavdelningar eller på en vårdcentral. Arbetsuppgifterna varierar arbetet mycket beroende på vilken avdelning du arbetar på. Du kan även arbeta som personlig assistent för brukare i behov av medicinsk omvårdnad. 

Undersköterska - Funktionsnedsättning
Du kan arbeta som undersköterska, personlig assistent, vårdare, habiliteringsassistent, omsorgsassistent, boendeassistent eller stödassistent. Du arbetar med att ge stöd i vardagen åt personer som har en funktionsnedsättning exempelvis rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättning eller en intellektuell funktionsnedsättning. Arbetsuppgifterna är att tillsammans med den enskilda sköta det som hen vill göra (exempelvis laga mat, äta, jobba, resa, städa, umgås med vänner eller göra annat på fritiden). Man arbetar oftast med vuxna personer men man kan också arbeta med barn och ungdomar. Arbetsgivare är till exempel kommuner, företag, kooperativ, stiftelser eller brukaren själv. Arbetsplatsen kan vara på brukarens arbetsplats, skola eller i hemmet. 

Undersköterska - Psykiatri och Socialt behandlingsarbete
Du kan arbeta som undersköterska eller skötare inom psykiatrisk vård på en psykiatrisk vårdavdelning, öppenvårdsavdelning på ett sjukhus eller inom integrerad psykiatrisk vård där vård på en behandlingsavdelning integreras med dagvård och mottagning. Du kan också arbeta i brukarens hem. Du har flera möjliga arbetsområden, såsom barn, vuxen- eller äldrepsykiatri. Du kan även arbeta som boendestödjare. Då arbetar du med personer med psykiska funktionshinder som bor i olika boendeformer. Du stöttar, peppar och uppmuntrar personerna du jobbar med, och hjälper dem få bra och självständiga liv. 

Arbetsplatsförlagt lärande - APL

I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang. Praktiken ger dig arbetslivserfarenhet och möjlighet att skapa nätverk i din framtida yrkesroll vilket kan öka dina chanser till ett arbete efter dina studier.

Praktiska övningar

Våra utbildningar kombinerar teori och praktiskt lärande. Praktiskt träning gör dig väl förberedda inför ditt kommande yrkesliv. 

Läsa enstaka kurser

Du kan också välja läsa enstaka kurser för att till exempel fördjupa din kompetens. I några kurser ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang.

För mer information om Vård och omsorg yrkesutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kurser

Välkommen att kontakta oss för vägledning och mer information om möjligheter, yrkesutgångar och studieformer.

Studeranderöster

Elever som läst Vård- och omsorgsutbildningen berättar

Sirak Medhanie

Vad jobbar du med idag?
–Jag arbetar som undersköterska i Sundbybergs hemtjänst.

Vad tycker du om ditt yrke/jobb?
– När jag var klar med utbildningen blev min arbetsgivare glad och jag blev lovad löneförhöjning.

Kände du att utbildningen gav det du förväntade dig?
– Ja, utbildningen motsvarade nästan alla förväntningarna. Jag hade erfarenhet innan men jag lärde mig mycket och breddade min kunskap inom vård och omsorg.

Skulle du rekommendera någon annan att gå din väg?
– Ja, utbildningen är en snabbare väg in i arbetslivet och om man vill fortsätta studera får man grunden samt att utbildningen ger poäng till högskolan.

Eva Ryrstam

Vad jobbar du med idag?
– Jag arbetar idag som undersköterskainom äldreomsorgen Vad tycker du om ditt yrke/jobb?
– Eftersom varje människa är unik så finns fantastiska möjligheter att känna meningsfullhet i detta arbete.

Kände du att utbildningen gav det du förväntade dig?
– Att kunna validera så mycket av min kunskap var väldigt positivt, att läsa in vissa kurser var inspirerande.

Skulle du rekommendera någon annan att gå din väg?
– Kan verkligen rekommendera andra att göra som jag.

Sheila Kazemi

Vad jobbar du med idag?
– Jag jobbar som boendestödjare med ensamkommande flyktingungdomar

Vad tycker du om ditt yrke/jobb?
– Det är väldigt givande att fungera som en coach och handleda ungdomar. Jag tycker om att vara en förebild som lyssnar och uppmuntrar.

Tycker du att utbildningen gav dig det du förväntade?
– Ja. Jag fick lära mig om människan från olika perspektiv; fysiskt, psykiskt, socialt och existentiellt.

Skulle du rekommendera någon annan att gå din väg?

– Absolut. Vård och omsorgsutbildningen kan leda till många olika sorter jobb, därför är det inte svårt att hitta det jobb man trivs med. Man kan t. ex jobba på äldreboende, sjukhus, dagligverksamhet eller HVB-hem. Jag jobbar med socialt arbete och det är exakt vad jag önskade mig.

Så ansöker du

Förkunskapskrav

Grundskolekompetens eller motsvarande kunskaper. Ingen tidigare erfarenhet inom vård- och omsorgsverksamhet krävs för att söka utbildningen. 

Ansökan

Du ansöker via din hemkommun. Det är alltid kommunen som avgör om du blir beviljad att gå en komvuxutbildning eller inte. Även om din hemkommun inte har avtal med oss, kan de ibland bevilja ansökningar till oss.

Kostnader

Kostnad

Undervisningen är kostnadsfri däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva.

Studiefinansiering (CSN)

När du studerar vuxenutbildning kan du få studiemedel från CSN. Du kan ansöka om bidrag och lån eller enbart bidrag.

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet

Gymnasial yrkesutbildning (Komvux) och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Vård och omsorg yrkesutbildning

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 39 A
112 42 Stockholm


Recensioner

Snittbetyg: 4,5

Baseras på 2 recensioner.

Umuzajnap Gadzieva
(5)
Bra information.
Åsa
(4)
Jag tycker att utbildningen är bra, jag skulle dock önska lite mera praktiska övningar innan man går ut på praktik.

Du kanske också är intresserad av: