Visa komvuxutbildningar.se som: Mobil

Undersköterska inom funktionsnedsättning

KompetensUtvecklingsInstitutet
Sammanfattning
Komvux- & vuxenutbildning
Avesta, Botkyrka, Danderyd, Eskilstuna, Falun, Finspång - Visa alla  
1,5 år
Heltid/deltid
Studiemedelsberättigad
Kommande starter

Plats & start

Sista ansökan


Stockholm
2021-05-24

Linköping
2021-05-31
Ansökan öppen 15 mars - 18 april 2021

Botkyrka
2021: 4 jan, 15 mar, 24 maj, 2 aug, 11 okt
2021: 8 nov (jan), 17 jan (mar), 28 mar (maj), 6 jun (aug), 15 aug (okt)

Danderyd
2021: 4 jan, 15 mar, 24 maj, 2 aug, 11 okt
2021: 8 nov (jan), 17 jan (mar), 28 mar (maj), 6 jun (aug), 15 aug (okt)

Undersköterska inom funktionsnedsättning

Det är mycket goda möjligheter att få arbete för utbildad personal inom vård och omsorg, framför allt inom och funktionsvariation. Efter utbildningen kan du direkt påbörja din yrkesbana som personlig assistent, stödassistent eller boendestödjare.

Omfattning: 1500 poäng
Utbildningens längd: 1,5 år

Arbetsplatsförlagt lärande - APL

I några kurser i utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang. Praktiken ger dig arbetslivserfarenhet och möjlighet att skapa nätverk i din framtida yrkesroll vilket kan öka dina chanser till ett arbete efter dina studier.

Praktiska övningar

Under utbildningen kombinerar både teori och praktiskt lärande. Vi har metodrum och redskap för praktiska övningar inom vård och omsorg som exempelvis puls- och blodtrycksmätning, enklare provtagning, förflyttningar och HLR (Hjärt-Lungräddning). Praktiskt träning gör dig väl förberedd inför ett kommande yrke som undersköterska.

Möjliga yrken efter avslutad utbildning

Personlig assistent

Som personlig assistent arbetar du med att ge stöd i vardagen åt personer som har en funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättningar, eller en intellektuell funktionsnedsättning. Det kan vara på brukarens arbetsplats, skola eller i hemmet. Arbetsuppgifterna är att tillsammans med brukaren sköta det som hen vill göra. Det kan vara allt från att laga mat och äta till att jobba, resa, städa hemma, umgås med vänner eller göra annat på fritiden. En del brukare behöver hjälp även på nätterna. Möjligheterna till arbete som bedöms som goda både på ett och fem års sikt. Fler äldre personer leder till ett ökat behov av personliga assistenter de kommande åren. Även den ökande befolkningen driver på behovet av yrkesgruppen.

Stödassistent

Som stödassistent arbetar du med personer med fysiska, psykiska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Du kan arbeta på ett gruppboende, särskilt boende eller daglig verksamhet. Din huvudsakliga uppgift är att tillgodose brukarnas individuella behov av stöd i alla förekommande situationer i det dagliga livet, t ex när det gäller hygien, matlagning och städning samt att stötta personen till en större självständighet samt större delaktighet i samhället. Andra yrkestitlar som kan förekomma för att beskriva i stort sett samma yrke: omsorgsassistent, vårdare, habiliteringsassistent, habiliteringspersonal och arbetshandledare. Arbetsförmedlingen bedömer att efterfrågan på stödassistenter är stor och möjligheterna till arbete är goda både på ett och fem års sikt.

Boendestödjare

Som boendestödjare motiverar, stimulerar och stödjer du personer med psykisk funktionsnedsättning att hantera sin vardag. Insatserna kan omfatta aktiviteter både i och utanför boendet. Du stöttar, peppar och uppmuntrar personen du jobbar med och hjälper hen att få ett bra och självständigt liv. Tillsammans gör ni praktiska saker som att betala räkningar, handla och laga mat. Din kanske viktigaste uppgift är att träna personens sociala förmåga. Du kan utföra arbetet både i brukarens enskilda bostad och i närområdet. Arbetsförmedlingen bedömer att vårdare och boendestödjare har goda möjligheter till arbete både på ett och fem års sikt. 

Validering

Du som har yrkeserfarenhet eller tidigare utbildning kan validera din kompetens. Det innebär att vi dokumenterar dina tidigare kunskaper och erfarenheter så att du inte behöver läsa om det du redan kan.

Varför ska du studera hos KUI

  • Vi är specialister på utbildning inom vård och omsorg
  • Vi har engagerade lärare med gedigen yrkeskompetens
  • Vi har ett nära samarbete med yrkeslivet
  • Flexibla studieformer så att du kan kombinera arbete med studier
  • 9 av 10 elever kan rekommendera KUI till andra

Kontakta oss för mer info

Vi erbjuder utbildningen på flertalet orter i Sverige. Välkommen att kontakta oss för vägledning och mer information om möjligheter, yrkesutgångar och studieformer.

För mer information om Undersköterska inom funktionsnedsättning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du ansöker om en utbildningsplats via vuxenutbildningen i din hemkommun. Det är din hemkommun som avgör om du blir beviljad.

Välj en egen kombination av kurser

Du kan också läsa enstaka kurser för att till exempel fördjupa din kompetens.

Studeranderöster

Vad säger våra studerande?

Simon Wetterhäll

Jag har arbetat många år byggbranschen och ville byta om helt. Jag har alltid haft någonting för det här med att vårda människor. Jag gav Omvårdnadsprogrammet en chans och det känns jättebra. Efter mina studier vill jag prova på att arbeta som undersköterska. Det är bara att komma som du är. Jag kunde ingenting om vård innan och nu kan jag jättemycket!

Eva Edström

Målet med mina studier är att sätta pränt på det jag kan, lära mig mer och för att man behöver ett betyg sen när man kommer ut. Jag vill ha så bra på fötterna som möjligt - då är man rustad! Jag är jättenöjd med utbildningen. Lärarna är jättekunniga och har sån inlevelse och ger så mycket av allt de kan.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva.

KompetensUtvecklingsInstitutet

Gymnasial yrkesutbildning (Komvux) och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Undersköterska inom funktionsnedsättning

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 39 A
112 42 Stockholm