Vårdbiträde
Efter utbildningen
Efter att ha slutfört en utbildning inom vård och omsorg kan du arbeta som vårdbiträde inom bland annat äldreomsorgen, sjukvården, på sjukhus, psykiatrin eller funktionshinderområdet.
Vad är ett vårdbiträde?
Dina arbetsuppgifter som vårdbiträde är att ge praktisk hjälp och personlig omvårdnad till individer i behov av extra hjälp i vardagen. Du hjälper människor med vardagliga uppgifter som de själva inte klarar av. Du tar hand om allt från måltider, städning, tvätt, handling och andra ärenden.
Förkunskaper och behörighet
Se om du är behörig att läsa gymnasial yrkesutbildning.
Innehåll och upplägg
Utbildningen Vårdbiträde ger dig kunskaper inom psykiska funktionsnedsättningar, missbruk, behandlingsformer och samtalsmetodik. Du lär dig om samhälleliga stödåtgärder, arbete i vårdtagarens hemmiljö, riskbedömning och om de lagar som styr öppen och sluten rättspsykiatrisk vård. Du lär dig också om socialpedagogiskt arbetssätt och metod.
När du studerar vårdbiträdesutbildningen på komvux på distans så läser du ett antal delkurser som behandlar olika moment i utbildningen. Alla kurser finns i vår lärplattform Novo och det är där du genomför hela utbildningen. Varje kurs har en studieguide knuten till sig och den guidar dig genom de olika momenten i kursen. Alla kurser avslutas med en muntlig examination som sker via Zoom. När du genomfört alla kurser och fått betyg i dem så får du ett diplom som ett bevis på att du klarat av utbildningen och kan börja jobba som vårdbiträde.
Följande kurser ingår i vårdbiträdesutbildningen
- Etik och människans livsvillkor
- Hälsopedagogik
- Medicin 1**
- Psykologi 1
- Psykiatri 1
- Specialpedagogik 1
- Vård och omsorgsarbete 1*
*Kursen innehåller arbetsplatsförlagt lärande (apl).
** Kursen innehåller hjärt- och lungräddning (HLR).
Totalt 800 poäng gymnasiekurser från Vård- och omsorgsprogrammet.
Bra att veta:
- Alla våra vård- och omsorgsutbildningar innehåller apl (arbetsplatsförlagt lärande) motsvarande minst 15%. I alla våra lärlingsutbildningar har vi minst 70% arbetsplatsförlagt lärande.
Här hittar du kurslitteraturlistan
Hermods hjälper människor nå sina mål och yrkesdrömmar. Vi har sedan över 120 år tillbaka utvecklat program och kurser för Komvux och Komvux - Yrkesutbildning, Yrkeshögskolor, Gymnasieskolor, Arbetsmarknadsutbildningar, samt SFI (Svenska För Invandrare) och andra utbildningar för personer nya inom Sverige. Hermods har utbildningsprogram och kurser på distans, i klassrum och flex, för de flesta branscher och yrken inom vård och omsorg.
Hermods VUX

Vuxenutbildning på distans eller flexibelt i klassrum Hermods erbjuder ett brett och modernt utbud av vuxenutbildning. Hos oss kan du läsa om du saknar högskolebehörighet, vill byta yrke eller önskar höja din kompetens. Vi erbjuder över 150 gymnasiekurser och yrkesutbildningar...