Frisörutbildning

Hårakademin
Sammanfattning
Yrkesvux/Program (Komvux)
Stockholm
75 veckor
Heltid
CSN-berättigad
Startdatum: september 2023 - Stockholm

Om utbildningen

Frisörutbildning komvux

Hårakademins frisörutbildning

Hårakademin är godkända för komvuxstudier där studenten kan få CSN-bidrag/lån och där Komvux i hemkommunen beviljar och bekostar utbildningen.

Vår frisörutbildning ges under 75 veckor, vilket innebär tre terminer och 1500 poäng. Här kommer du att få allt som krävs för att ta ditt del- och gesällprov för att kunna arbeta som behörig frisör. Utbildningen består av flera olika delmoment som betygssätts under utbildningens gång.

Var hålls frisörsutbildningen?

Frisörutbildningen sker på plats i skolans lokaler på Östermalm. Tiderna för vårens kursstarter är måndag-onsdag kl 09-17 och höstens kursstarter Onsdag-Fredag kl 09-17. Teori varvas med praktiskt arbete på docka, frivilliga modeller eller kunder.

Vad består utbildningen av?

Frisörutbildningen består av totalt 1500 gymnasiepoäng. Eleverna läser enbart hantverksämnen, 9 kurser. Inledningsvis arbetar eleven på herrdocka med skägg och damdocka. I utbildningen lär och övar eleven att hantera olika verktyg på rätt sätt med olika moment som klipp-, färg och sling-, permanent samt designtekniker. Även salongslära och kundbemötande, konsultation, vett och etikett tas upp i flera moment. Det finns alltid en eller flera utbildade yrkeslärare till hands för vägledning.

Arbete på salongen

Efter c:a 6 månader då läraren gått igenom allt praktiskt och teoretiskt, slussas eleven ut till kundmottagningen. På salongen svarar eleven i telefon, tar emot bokningar och behandlar kunder och gör vanligt förekommande arbete på en salong. Eleven får en egen kundstol och gör egna kundkonsultationer. Läraren är alltid på plats och vägleder i salongen och ska godkänna det arbete som ska utföras på kund både innan arbetet påbörjas och det färdiga resultatet.

För mer information om Frisörutbildning, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Hårakademin?

CSN-berättigad

85% får jobb efter genomförd utbildning

Behov på arbetsmarknaden

LIA

Vad händer i slutet av frisörsutbildningen?

De sista 5 veckorna av utbildningen, gör eleven APL (arbetsplatsförlagt lärande) som ev kan leda till en framtida anställning. För er som reser långväga kan praktikplats erbjudas på hemort. Detta måste då ske i samråd med ansvarig lärare/skoledare för att säkerställa kvaliten. Innan eleven kan få sin behörighet (gesällbrev) ska hen först avlägga delprov och bli godkänd i alla moment. Och detta kan eleven göra direkt efter utbildningen. Därefter ska denne även arbeta som trainee på en salong som har kollektivavtal eller hängavtal samt att handledaren innehar gesällbrev.

Kursinnehåll

Hårakademin erbjuder i följande ämnen i frisöraspirantutbildningen:

 • HantverksintroduktionHAVHAV0
 • Frisör 1 - HAVFRI01
 • Tradition och utveckling - HVKTRA0
 • Frisör 2 - HAVFRI02
 • Material och miljö - HAVMAE0
 • Frisör 3 - HAVFRI03
 • Frisör 4 - HAVFRI04
 • Frisör 5 - HAVFRI05
 • Frisör 6 - AHAVFRI06A

Komvuxarbete inom Hantverksprogrammet

Hårakademin erbjuder elever att läsa komvuxarbetet inom Hantverksprogrammet. För att reglerna för gymnasieexamen i kommunal vuxenutbildning ska bli mer flexibla har ett komvuxarbete ersatt gymnasiearbetet i komvux. 

Övrig information om Hårakademins utbildning

Eleverna är lediga under helger och alla röda dagar. Det finns även studiedagar, på dessa kan eventuell missad tid tas igen om det behövs.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad. 

Material/verktygs-kit

Inför skolstart förbereder skolan ett utbildningsmaterial bestående av böcker och verktyg som krävs för att du ska kunna genomföra utbildningen.

Skolan samarbetar och beställer materialet via en professionell leverantör som ser till att alla verktyg erhåller hög kvalitet till ett rabatterat pris. Kostnaden är ca 6900 kronor och innehåller bland annat en dam- och herrdocka (med äkta hår), klippsaxar, fön, plattång, kammar, borstar, klippkappa och mycket mer.

Hårakademin

Hårakademin 

Frisörutbildning sedan 2004. Intensiva och heltäckande utbildningar med legitimerade yrkeslärare som har höga kunskaper och många års erfarenhet. Hårakademin är en del av det offentliga skolsystemet i Sverige och står under tillsyn av statens skolinspektion. Hårakademin har funnits sedan 2004...


Läs mer om Hårakademin och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Frisörutbildning

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Hårakademin

Valhallavägen 151
115 31 Stockholm

Recensioner

Snittbetyg: 5

Baseras på 1 recensioner.

Nina

Jag gick på Hårakademin 2015 och är så nöjd med alla lärare! Är så tacksam för allt jag fick lära mig under min tid där! vi fick så mycket praktik och lärde oss allting vi behövde kunna inför att stå och jobba själva en dag. plus att vi hade roligt varje dag. Lärarna och alla klass kamrater var som en familj🙏🏼 Tack för allt bästa Hårakad...

Visa mer

Ansökan till Hårakademins frisörutbildning

När man vill göra en ansökan bokar man antingen en tid med oss på skolan eller så går man in på sin hemkommuns webbsida för att söka efter aktuell kursstart. Se nedan länkar till våra samarbetskommuner. Skulle det vara så att vi inte har en direktkommunikation med just din hemkommun kontakta då skolan så hjälper vi dig med din eventuella ansökan.

Viktigt att ni väljer skola "Hårakademin" i hemkommunens kurskatalog om ni önskar studera vår frisörutbildning. 

 • Nacka Kommun
 • Kunskapscentrum Nordost (KCNO)

- Innefattar Täby, Danderyd, Österåker, Vallentuna, Vaxholm

 • Sollentuna Kommun
 • Solna Kommun
 • Sigtuna Kommun
 • Upplands Väsby Kommun
 • Lidingö Kommun
 • För vägledn