Visa komvuxutbildningar.se som: Mobil

Vårdbiträde

Eductus
Sammanfattning
Yrkesvux/Program (Komvux)
Distans, Stockholm
800 poäng
Heltid
Studiemedelsberättigad
Kommande starter

Plats & start


Stockholm
2022-03-14

Distans
2022-03-14
Vårdbiträde

Vårdbiträde

Vill du arbeta med människor och ge vård och omsorg? Vårdbiträden jobbar med praktiskt omsorgsarbete. Vi erbjuder en yrkesutbildning som ger dig kompetens att arbeta som vårdbiträde inom äldreomsorgen t ex på äldreboende, korttidsboende, rehab, hemtjänst samt på gruppboende enligt Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS). Jobbmöjligheterna efter avslutad utbildning bedöms vara mycket goda, fler vårdbiträden behövs inom vården.

Om utbildningen

Utbildningen är en yrkesutbildning inom komvux. Den är på 800 poäng och är betygsgrundande på gymnasial nivå.

Kostnadsfri och studiemedelsberättigad

Utbildningen är kostnadsfri. Kurslitteratur kostar och den står du för själv. I vår lärplattform finns digitalt läromedel tillgängligt från augusti, det är ett billigare alternativ än litteraturen i bokform. Du som elev betalar det med betalkort eller swish. Frågor om det digitala läromedlet kan du ställa till vår IKT-pedagog. Utbildningen är studiemedelsberättigad. Det finns möjlighet att ansöka om olika bidrag och lån. Kontakta CSN för att ta reda på mer.

För mer information om Vårdbiträde , vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Förkunskaper

Grundskola eller motsvarande. Godkänt betyg i Grundläggande svenska som andraspråk/Grundläggande svenska.

Målgrupp

Att läsa till vårdbiträde passar dig som har följande förmågor:

Empatisk förmåga: i yrkena behöver man ha förståelse för situationen vårdtagarna och de anhöriga är i för att kunna ge rätt stöd och vård.

Kommunikativ förmåga: Det är viktigt att kunna samtala med vårdtagare, patienter och anhöriga. Yrket har krav på att personalen skriftligt genomför social och medicinsk dokumentation.

Noggrannhet: Det är viktigt att vara noggrann och arbeta utifrån vårdplaner/genomförandeplaner samt att följa regler och rutiner på arbetsplatsen.

Samarbetsförmåga: I arbetet samarbetar man med andra undersköterskor, vårdpersonal och anhöriga, därför är det viktigt med en god samarbetsförmåga.

Uppmärksam: Det är viktigt att vara uppmärksam och lyhörd på förändringar i vårdtagarens fysiska och psykiska tillstånd, för att rapportera till andra yrkesgrupper som avgör om förändrade insatser ska ske.

Så ansöker du

Bor du i Stockholm ansöker du via Stockholms stads hemsida. Bor du i en annan kommun, läs mer på din kommuns hemsida.

Så här gör du för att börja hos oss:

  1. Gå in på din hemkommuns webbplats.
  2. Välj utbildning i kurslistan. Vi heter AcadeMedia Eductus.
  3. Beslut om antagning sker.
  4. Du börjar hos oss. Vi informerar dig inför start.

Kursinnehåll

Anatomi och fysiologi 1, 50 p
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1, 100 p
Gerontologi och geriatrik, 100 p
Omvårdnad 1, 100 p
Psykiatri 1, 100 p
Psykologi 1, 50 p
Social omsorg 1, 100 p
Hälso- och sjukvård 1, 100 p
Svenska 1 eller svenska som andraspråk 1, 100 p

*Kursen svenska 1/svenska som andraspråk 1 kan komma att bytas ut mot annan form av utbildning i svenska.

Ingår praktik i utbildningen?

Ja, APL (arbetsplatsförlagt lärande) ingår i utbildningen. Där får du möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper i praktiken. Minst 15% av utbildningstiden genomförs som APL. Vi väljer noggrant ut och kvalitetssäkrar arbetsplatserna. En lämplig handledare utses på arbetsplatsen. Din lärare har kontinuerlig kontakt med dig och handledaren samt gör besök på arbetsplatsen för att säkerställa att du får ut så mycket som möjligt av praktiken.

Efter avklarad utbildning

Vad kan man jobba som?

Ett vårdbiträde är en person som arbetar inom äldreomsorgen, till exempel inom hemtjänsten eller på ett äldreboende, eller som stöd till personer med funktionsnedsättning.  I din roll hjälper du äldre genom att ge personlig omsorg och hjälpa till med hemskötsel. Fokus ligger på det praktiska omsorgsarbetet, inte det medicinska. Exempel på arbetsuppgifter kan vara att hjälpa den äldre ta hand om sin personliga hygien, gå ut på promenader, påklädning, hjälpa till med dagliga rutiner som städ, tvätt och matlagning, hjälpa personen att ta sin medicin samt utföra kontroller  som puls, temp och blodtryck med mera. I arbetet ingår att tillsammans med undersköterska och sjuksköterska vara stöttande vid svåra besked och situationer, både för personen och dess anhöriga. Läs mer om vad det innebär att vara vårdbiträde på Arbetsförmedlingens webbplats.

Vilka arbetsplatser kan man jobba på?

Vanliga arbetsplatser är till exempel i hemsjukvården, som personlig assistent på sjukhus och äldreboenden. De största arbetsgivarna är kommuner och landsting, men privata arbetsgivare blir allt vanligare.

Hur ser arbetsmarknaden för vårdbiträden ut?

På Arbetsförmedlingens sida Yrkeskompassen kan du läsa om framtidsutsikterna för vårdbiträden.

Eductus

Eductus – din väg till jobb!

Hos oss kan du läsa ett brett utbud av kurser för vuxenstuderande. Vi har ett tydligt fokus på jobb. Vägen till jobb kan se olika ut beroende på din bakgrund. Hos oss stärker du upp din kompetens med det du behöver....


Läs mer om Eductus och visa alla utbildningar.

Varför ska du välja Eductus?

  • Vi har lång erfarenhet av vuxenutbildning.
  • Våra lärare har lång erfarenhet av branschen och bred kompetens.
  • Vårt mål är att du ska få jobb – det är därför vi finns till. 

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Vårdbiträde

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Eductus

Mejerivägen 9
117 61 Stockholm