Visa komvuxutbildningar.se som: Mobil
Sammanfattning
Yrkesvux/Program (Komvux)
Stockholm
5 terminer
Heltid
Studiemedelsberättigad

SFY Vård

SFY vård

SFY Vård – en vårdutbildning med svenska som andraspråk.

Vem passar utbildningen för?

SFY Vård är ett kurspaket för dig som vill arbeta inom vården och inte har svenska som första språk. Utbildningen börjar med en 20 veckors förberedande kurs i svenska som andraspråk med vårdfokus och fortsätter med fyra terminer på vårdutbildningen där du också fortsätter studera svenska. Utbildningen inkluderar totalt 12 veckors praktik.

Var ges utbildningen?

Utbildningen ges i klassrum på C3L i Tyresö. Under sista terminen sker en del av undervisningen på distans.

Kursinnehåll

Termin 1 – svenska som andraspråk med vårdfokus. Grundläggande svenska som andraspråk med vårdfokus. Inkluderar allmän förberedelse i vårdämnen inför vårdutbildningen.

Termin 2-5 – vårdutbildning med svenska som andraspråk. Kurser:

 • SVA 1, 100p
 • SVA 2, 100p
 • Hälsopedagogik, 100p
 • Etik och människans livsvillkor, 100 poäng
 • Medicin 1, 150 poäng
 • Psykiatri 1, 100 poäng
 • Psykologi 1, 50 poäng
 • Specialpedagogik 1, 100 poäng
 • Vård- och omsorgsarbete 1, 200 poäng
 • Vård- och omsorgsarbete 2, 150 poäng
 • 400-500 poäng i valbara kurser för fördjupning under sista terminen, inom ett av områdena Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård, Funktionsnedsättning samt Psykiatri.

Termin 2-4 innehåller 4 veckors praktik.

Efter utbildningen

Efter utbildningen kan du söka jobb inom olika delar av vården som exempelvis undersköterska, personlig assistent, skötare, boendestödjare etc.

Så ansöker du

Behörig är du som har avslutat SFI C men ännu inte tagit betyg i SVA Grund (grundläggande svenska som andraspråk, delkurs 4). 

Ansökan

Om du inte är boende i Tyresö kommun, behöver du gå till en studievägledare i din kommun och lämna in din ansökan till SFY Vård där. Din hemkommun bestämmer om du kan studera i Tyresö.

Första steget till din ansökan är att fylla i en intresseanmälan. Du kommer till den genom utbildningens hemsida. Efter att du har fyllt i den, får du en länk till ett ansökningsformulär. Det ska du spara, fylla i, skriva ut och lämna på SFI-centrum eller Komvuxcentrum i din hemkommun tillsammans med en kopia på ditt betyg i svenska.

Hur görs urvalet?

De tar in ca 25 personer på SFY Vård. För att bli antagen krävs det att du har gjort ett intagningtest. Alla som ansöker till utbildningen blir kallade till att göra ett test. Ungefär en vecka efter att du har gjort testet kommer du att få svar på om du kommit in på utbildningen eller inte. Du kan också få reservplats, i så fall kommer du in på utbildningen om någon annan lämnar sin plats.

Examen & Intyg

Efter avslutade kurser ges betyg och kursintyg.

Kostnader

Utbildningen är studiestödsberättigad och avgiftsfri. Kursmaterial och en kopieringsavgift på max 200 kr per termin betalas av eleven.

C3L - Centrum för LivsLångt Lärande

C3L - Centrum för LivsLångt Lärande

C3L anordnar vuxenutbildning där kvalitet och valfrihet är viktigt. Lärarna har lång erfarenhet från vuxenutbildning och skolan erbjuder utbildningar inom flera områden och på olika nivåer, från grundläggande till yrkesspecifika. Som student kan du välja mellan dag-, kvälls- och distanskurser....


Läs mer om C3L - Centrum för LivsLångt Lärande och visa alla utbildningar.

Hitta till utbildaren

C3L - Centrum för LivsLångt Lärande

Bollmora Gårdsväg 12
135 39 Tyresö

Tel: 08-578 275 00
Fax 08-578 275 05
c3l.se