Utbildningstyper

Ska du börja plugga och har frågor om utbildning? Beroende på vad du vill göra i framtiden så passar kanske en viss utbildningstyp bättre än en annan!

I Sverige kan du studera på universitet, högskola, yrkeshögskola, folkhögskola, komvux hos privata yrkesutbildare. För att hjälpa dig på vägen har vi tagit fram information om varje utbildningstyp - så att du kan hitta den utbildning som passar dig allra bäst. Klicka dig vidare för att läsa om de olika utbildningstyperna nedan!


YH-utbildning

YH-utbildning

När du går en YH-utbildning varvas teori med praktik, och du utbildar dig till en specifik yrkesroll. YH-utbildningar är framtagna för att matcha behovet som finns på arbetsmarknaden och leder därför ofta till att du som student får ett jobb direkt efter utbildningen.

Läs mer om YH-utbildning här


universitet- och högskoleutbildning

Universitet- och högskoleutbildning

Oavsett om du vill plugga ett helt kandidatprogram eller bara testa på en fristående kurs finns det något för dig bland alla universitet- och högskoleutbildningar. Studier på universitet och högskolor innebär frihet under ansvar och en hel del självstudier.

Läs mer om universitet- och högskoleutbildning här


komvuxutbildning

Komvuxutbildning

Behöver du läsa in en eller flera kurser för att uppå grundläggande eller särskild behörighet? Eller vill du utbilda dig till ett specifikt yrke som undersköterska eller anläggningsarbetare? Vi reder ut vem som får studera på komvux och hur utbildningen fungerar.

Läs mer om komvuxutbildning här


folkhögskoleutbildning

Folkhögskoleutbildning

Vill du läsa en yrkesutbildning för att kunna jobba som till exempel journalist, fritidsledare eller socialpedagog? Kanske behöver du få grundläggande behörighet till högre studier? Det finns många olika typer av kurser och längre folkhögskoleutbildningar att studera.

Jag vill veta mer om folkhögskoleutbildning


yrkesutbildning

Yrkesutbildning

Yrkesutbildningar är kortare utbildningar som leder till en yrkestitel och kan vara allt från två veckor till ett par år beroedene på utbildningen! Många yrkesutbildningar innehåller praktik på en extern arbetsplats för att man ska få chans att lära sig yrket i praktiken.

Läs mer om yrkesutbildning här


SFI-utbildning

SFI (Svenska för invandrare)

SFI är en utbildningsform där du lär dig det svenska språket och får kunskaper om det svenska samhället. Alla som fyllt 16 år, är folkbokförda i Sverige och saknar kunskap i svenska kan läsa SFI. Utbildningen ger dig kunskap i svenska för att kunna studera vidare eller arbeta.

Ta reda på allt om SFI


konst- och kulturutbildning

Konst- och kulturutbildning

Konst- och kulturutbildning är en utbildningstyp med estetiska utbildningar inom bland annat konst, teater och musik. Utbilningen passar dig som vill förbereda dig för andra estetiska utbildningar på eftergymnasial nivå eller utveckla dina kunskaper inom ett yrke.

Läs mer om konst- och kulturutbildning


arbetsmarknadsutbildning

Arbetsmarknadsutbildning

När du går en arbetsmarknadsutbildning utbildar du dig till ett yrke inom branscher som efterfrågar personal. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och det ingår alltid praktik hos ett företag. Vi reder ut vem som får söka en arbetsmarknadsutbildning och hur du går tillväga.

Läs mer om arbetsmarknadsutbildning


distansutbildningar

Distansutbildning

När du läser på distans har du friheten att själv välja hur du vill lägga upp dina studier. Du kan plugga när, var och hur du vill. Perfekt för dig som inte vill flytta för att gå din drömutbildning! Läs mer om vad du behöver för att kunna studera på distans och vilka olika studieformer det finns.

Läs mer om distansutbildning här


Annonser