Visa komvuxutbildningar.se som: Mobil

Komvux - betyg och behörighet

BETYG OCH

BEHÖRIGHET

Skaffa behörighet till högskolestudier

För alla utbildningar på högskolenivå krävs det att du har grundläggande behörighet för högskolestudier. Det vanligaste att få behörighet är genom studier på gymnasiet men du kan även få det genom att studera på komvux.

Jag vill läsa upp betyg - hur fungerar det?

Fram tills för några år sedan var det många som studerade på komvux för att läsa upp sina gymnasiebetyg och på så sätt öka sina chanser att komma in på en högskoleutbildning. I många kommuner har man nu tagit bort möjligheten att delta i undervisningen för att läsa upp betygen. Dock har du rätt till en så kallad prövning.

En prövning innebär att du läser in en kurs på egen hand och sedan tentar av hela kursen vid ett eller ett par tillfällen. Resultatet avgör vilket betyg du får. Att göra en prövning har en avgift på upp till 500 kronor per kurs. Observera att du inte kan få studiemedel när du pluggar inför en prövning.

Utbyteskomplettering och tilläggskomplettering

Att läsa upp betyg kallas för konkurrenskomplettering och kan göras på ett par olika sätt:

Att utbyteskomplettera innebär att du försöker läsa upp betyget i en kurs som du redan har ett godkänt betyg i. Om du lyckas få ett nytt högre betyg räknas det in i ditt jämförelsetal istället för det gamla, och jämförelsetalet höjs därmed.

Att tilläggskomplettera innebär att du läser helt nya kurser för att försöka höja ditt jämförelsetal. Om betyget du får i en ny kurs höjer ditt jämförelsetal räknas det in, annars inte.

OBS!

Fram till och med antagningen till högskolan höstterminen 2010 kommer betyg som lästs upp på komvux att räknas in i ditt jämförelsetal som vilket betyg som helst. Men från och med antagningen höstterminen 2010 kommer de sökanden som kompletterat sina betyg att få söka till högskolan i en speciell urvalsgrupp. I praktiken kommer det att gynna sökande som har bra betyg direkt från gymnasiet och som inte behövt kompletterat betygen på komvux. Mer information om detta, och även om andra förändringar när det gäller antagningen till högskolan, kan du hitta på högskoleverkets hemsida.

Ett tips till dig som studerar på gymnasiet idag är alltså att redan där välja smarta tillval inför framtida studier på högskolenivå.

Hitta din komvuxutbildning här!


Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från komvuxutbildningar.se
Logga in