Behörig för universitetsstudier om min son pluggar upp betyg på Komvux?

17 aug 2013
FRÅGA
Hej!

Om man läser in svenska på Komvux blir man behörig till fortsatta studier på universitetet? Min son vill läsa vid ett svenskt universitet och har gymnasiebetyg från Spanien, men saknar alltså betyg i svenska.


Mvh

Svar:

27 aug 2013

Hejsan!

Din son kan absolut plugga upp gymnasieämnen på Komvux och vara behörig för universitetsstudier, så länge han har grundläggande behörighet till den kurs eller utbildning han sedan söker på universitetet.

För grundläggande behörighet krävs godkänt i kärnämnena, ett fullständigt slutbetyg med godkända betyg på minst 2250 gymnasiepoäng. Du måste ha betyget godkänd i Svenska A och B/Svenska som andraspråk A och B, Engelska A och Matematik A.

Många universitets- och högskoleutbildningar kräver mer än grundläggande behörighet, så kallad särskild behörighet. Det kan vara en gymnasiekurs som exempelvis Matematik C eller Naturkunskap B, men ibland krävs även arbetslivserfarenhet.

Här kan du läsa mer om komvuxstudier.

Lycka till!

Vänligen, Sofia Base
Informatör, Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in