Prövning och komplettering på Komvux

11 aug 2013
FRÅGA
Hej!
Jag är 26 år gammal, bor i Stockholm och arbetar som sjuksköterska sedan några år tillbaka. Jag vill nu söka in till läkarprogrammet i Norge och behöver både läsa till ett par ämnen jag inte läste på gymnasiet samt läsa upp några betyg.
När jag söker på kursen jag vill läsa, ex Kemi B så kommer det upp ca 10 olika skolor på förslag vilket gör mig väldigt förvirrad. Spelar det någon roll var jag läser kursen? Kostar det olika mycket att läsa ämnena på olika skolor eller hur fungerar det?
Undrar även hur det går till om man vill läsa upp betyg dvs göra en s.k prövning. Får man då först ta del av kursmålen och litteratur etc och sedan är det en skriftlig tenta? Har man någon viss tid på sig eller anmäler man sig till prövning först när man vill skriva tentan?
Jag vill läsa till Kemi B och Biologi B samt göra "prövning" på Kemi A, Engelska A och Engelska B samt Svenska A.
Vore mycket tacksam för hjälp och guidening genom vuxenutbildningsjungeln!
/Emmy

Svar:

12 aug 2013

Hej Emmy, 

Om du inte redan har varit i kontakt med Vuxenutbildningen (komvux) i din hemkommun så kan du börja där. De kan hjälpa dig med dina frågor angående prövning. Du kan också söka Kemi B och Biologi B genom dem. Om de godkänner din ansökan blir det kostandsfritt för dig. Om de inte godkänner den så kan du vända dig direkt till utbildningsanordnare av komvuxkurser. Jag tror att priserna mellan utbildningsanordnarna är ungefär samma. Om du väljer att köpa in kursen på egen hand kan du själv bestämma vart du vill läsa. Om du går genom din kommun så är det deras utbud av kurser som gäller, om de inte väljer att köpa in kurser till dig som inte finns i deras utbud. 

Här hittar du utbildningsanordnare av komvuxkurser. Det finns kontaktuppgifter till respektive anordnare och ett intresseanmälningsformulär som du kan fylla i om du vill veta till exempel priser och kursstarter. 

Hoppas jag har varit till någon hjälp!

Lycka till!

Vänliga hälsningar,

Helene Svanberg
Informatör - Studentum.se 

 

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in