Är det möjligt att höja ett IG efter att man fått sitt slutbetyg utan att man hamnar i "konkurrensgruppen"?

29 maj 2013
FRÅGA
Hej!
Jag undrar om det är möjligt att höja ett IG efter att man fått sitt slutbetyg utan att man hamnar i "konkurrensgruppen".
Om jag fick IG i tex Svenska C och min gymnasieskola erbjuder en "prövning" på denna kurs, om jag då höjer betyget till ett G ersätter det betyget mitt IG i "originalbetyget" eller hamnar det i konkurrensbetyget??

I grund och botten undrar jag om det går att göra någonting åt eventuella IGn i slutbetyget från gymnasiet och ändå kunna söka i originalgruppen? Eller hamnar man automatiskt i konkurrensgruppen så fort man gör någon typ av prövning/ändring?
/tack

Svar:

30 maj 2013

Hej!

Om du har läst upp betyg eller kompletterat med kurser du saknar på komvux efter att du har fått ditt slutbetyg hamnar du i betygsgrupp II (kompletteringsgruppen). Det finns dock ett undantag som gör att du kan konkurrera i de båda urvalsgrupperna.

Undantaget är om du har svenska gymnasiebetyg och redan är behörig till de utbildningar du söker med ditt slut- eller avgångsbetyg, men kompletterat för att höja ditt meritvärde – antingen med ett nytt betyg i en kurs eller med en kurs som ger meritpoäng. Då får du konkurrera både i direktgruppen och i kompletteringsgruppen.

Lycka till!

Vänligen, Sofia Base
Informatör, Studentum

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in