Vilken urvalsgrupp hamnar jag i om jag läser upp nytt ämne?

25 apr 2013
FRÅGA
Hej!
Det är så att jag nu är väldigt sugen på att läsa Nationalekonomi på universitet efter studenten. Men det är så tyvärr att jag valde Engelska C istället för Matte C och har då inte behörighet att söka Nationalekonomi. Visste inte vad jag ville läsa på högskolan förut så valde ej Matte C.

Om jag fixar Matte C ( Matte 3 ) på konvux hamnar jag då i denna dåliga urvalsgrupp? För om jag gör det kanske det är lika bra att jag gör en prövning på ett par andra lätta ämnen och höjer mitt betygsnitt?

Jag har inte fått svar på detta i min skola och vänder mig nu till er. Mina betyg är annars ganska bra.

Svar:

25 apr 2013

Hej,

Om du läser Matematik C komvux hamnar du mycket riktigt i en annan grupp än de som sökt in på rena gymnasiebetyg. Du kommer att hamna i grupp BII eftersom du gjort kompletteringar. Denna grupp har som du säger oftast hårdare konkurrens jämfört med första urvalsgruppen (BI). Här kan du läsa mer om urvalsgrupperna.

Du kan också göra högskoleprovet för att förbättra dina chanser. Det finns en särskild urvalsgrupp för dig som har ett giltigt resultat från provet. Du kommer då att hamna både i den gruppen och i betygsgruppen BII.

Lycka till!

Med vänlig hälsning
Kim, informatör

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in