Läsa på komvux från ett annat land!

13 jan 2013
FRÅGA
Hej där,

Mitt namn är Sebastian och jag är 20 år. (21 i slutet av februari).

2009 råkade jag ut för en olycka i skolan som resulterade i att jag var tvungen att hoppa av mina gymnasiestudier. Eller inte tvungen, men jag valde då jag hade så pass mycket huvuvärk att mina studier blev lidande. Jag valde att flytta till Skottland och har sedan dess varit bosatt där.

Nu när allt är bättre har jag funderat på att läsa upp mina betyg igen, för att kunna gå vidare i livet. Jag vill fortfarande jobba en del, och jag har inget behov av att egentligen flytta tillbaka till Sverige ännu, då jag har träffat tjej som är från Polen.

Jag skulle därför vilja läsa upp mina betyg till att börja med så jag har behörighet till universitetet. Då jag inte har alla kurser som krävs för det ifrån gymnasiet. Har inte helt koll på vilka kurser jag har, men vet att jag har Matte A, Engelska A och svenska A tror jag. Lite ellära och annat så, men det är i princip allt.

Studier har innan olyckan aldrig vart några problem, så tror inte det ska vara det nu heller. Men jag undrar hur jag ska gå tillväga.

Mina gymnasiestudier var inom Teknik. Men är inget jag är intresserad av längre. Är inte helt säker på vad jag vill göra, men kost och träning intreserar mig mer nu. Så kanske mer åt det hållet?

Hur går jag till väga, vad ska jag göra och KAN jag läsa upp mina betyg även om jag är bosatt med tjejen i Polen? Samt hur är det med ekonomiskt stöd i mitt fall (kanske är annan organisation som sköter det, men kanske vet i alla fall)

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar
Sebastian

Svar:

14 jan 2013

Hej Sebastian!

Komvux är något som man läser via sin hemkommun, alltså den kommunen man är skriven i. Är du fortfarande skriven i Sverige borde det inte vara några problem skulle jag tycka. Komvux kommer att titta på de betyg du har och se vad du behöver komplettera med för att få så kallad grundläggande behörighet. 

Skulle du inte få kurserna gratis via komvux i din hemkommun, som är det kostnadsfria alternativet, kan du köpa in dem själv via en utbildningssamordnare (här är en lista över kurser och utbildningssamordnare). Kurserna ligger på mellan 2000-3000 kr, så det kan bli dyrt om du ska läsa in mycket. 

Studiemedel söker du via CSN, så det är bäst att du kontaktar dem. Att läsa på komvux är studiemedelsberättigande, så det ska du kunna få. 

Här kan du läsa mer om komvux och hur det fungerar!

Stort lycka till!

Vänligen, Sanna Everskog
Informatör Studentum.se 

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in