Hur ska jag ta upp mina studier?

07 jan 2013
FRÅGA
Hej.
Jag är 18 år, inne på 19e. Jag undrar hur jag ska gå till väga då jag ej gått gymnasiet och enbart har betygsunderlag från grundskolan. Nu vill jag ta upp studierna igen men ej gå hela gymnasiet, Finns det möjlighet att ta valfria kurser utan gymnasieutbildningen?

Svar:

08 jan 2013

Hej!

Det du får göra är att kontakta komvux i din hemkommun. Det finns två alternativ för dig. Första är att du läser en yrkesutbildning (yrkesvux) på Komvux. Det ger dig inte grundläggande behörighet för universitet/grundskola, men du får en bra yrkesutbildning att söka jobb på. Här är en lista över yrkesutbildningar på Komvux: www.studentum.se/yrkesvux

Andra alternativet är att du läser in ämnen så att du får grundläggande behörighet, om det är till universitet och högskola du vill till i slutändan. För det krävs 2250 p samt lägst godkänt i:

  • Svenska 1-3 eller svenska som andraspråk 1-3
  • Engelska 5 och 6
  • Matematik 1b eller 1c
  • Gymnasiearbetet

Vissa eftergymnasiala utbildningar kräver samhällskunskap, naturkunskap mm, så det bör du kolla upp innan. 

Det finns såklart fler alternativ så som att söka in till olika privatskolor och bekosta utbildningen själv, men de flesta kräver dock att du genomfört någon sorts utbildningen efter nian. 

Komvux har oftast en åldersgräns på 20 år, men hör med dem vilka alternativ som finns för dig. Du kan ringa kommunens växel och be dem koppla dig till Komvux.

Lycka till!

Mvh Sanna Everskog, Informatör Studentum 

Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀
Logga in