Sammanfattning
Utbildningstyp: Vuxenutbildning / Komvux
Utbildningsort: Eskilstuna, Falun, Finspång, Flen, Hallstahammar, Håbo - Visa alla expander
Längd: 3 terminer
Utbildningstakt: Heltid/deltid
Studiestöd: Ja
Kommande starter
Stockholms Län Sista ansökan
2017-08-07 
2017-06-11
2017-10-16 
2017-08-20
Linköping
2017-08-14 
2017-05-14
Uppsala Län
2017-08-14 
2017-06-13

Videoreportage

   

Vård & Omsorg

Undersköterska - ett framtidsyrke

Vård- och omsorgsprogrammet

Vill du arbeta som undersköterska, personlig assistent, boendestödjare eller som skötare inom psykiatrisk vård?

Det finns en stor efterfrågan på utbildad personal inom vård och omsorg! Satsa på en yrkesutbildning som ökar dina möjligheter att få arbete inom många olika yrken. Vård- och omsorgsutbildningen är en bra yrkesutbildning för dig som vill du arbeta med att ge vård och omsorg till människor som behöver hjälp och stöd. Efter avslutad utbildning har du kompetens att arbeta som undersköterska, skötare inom psykiatrisk vård, boendestödjare eller personlig assistent.

Vi erbjuder Vård- och omsorgsutbildningen med olika inriktningar och studieformer på ett flertal orter i landet. Kontakta oss för detaljerad information om vilka inriktningar och studieformer som erbjuds på just din ort.

Omfattning

NIvå 1: Gemensamma kurser som alla läser
Nivå 2: Gemensamma kurser som alla läser.
Nivå 3: Du väljer den inriktning som du vill specialisera dig inom

Våra inriktningar

  • Hälsa- och sjukvård (undersköterska)
  • Funktionsnedsättning (personlig assistent)
  • Äldreomsorg (undersköterska)
  • Psykiatri (skötare)
  • Socialt behandlingsarbete (boendestödjare)

Vill du veta vilka inriktningar som erbjuds i just din kommun? Välkommen att kontakta oss för vägledning och mer information om möjligheter, yrkesutgångar och studieformer

Vad vill du arbeta med?

Undersköterska inom hälso- och sjukvård
Läs inriktning hälso- och sjukvård. Som undersköterska inom hälso- och sjukvård arbetar du oftast inom akutsjukvården, på sjukhusens vårdavdelningar eller på vårdcentraler. Det kan t.ex. handla om att ta prover, plocka fram provsvar och journaler, förbereda patienterna för behandling samt assistera läkare och sjuksköterskor vid undersökningar och behandlingar. Du kommer också att dokumentera patienternas tillstånd och vilka åtgärder som vidtas. Det finns ett stort behov av undersköterskor och det blir allt viktigare att ha relevant utbildning.

Undersköterska inom äldreomsorgen
Läs inriktning äldreomsorg. Som undersköterska inom äldreomsorgen arbetar du i hemtjänsten eller på särskilda boenden för äldre. Ditt arbete blir att hjälpa brukaren klara av vardagen i hemmet, exempelvis att laga mat, göra inköp, städa, sköta hygienen, byta kläder, sköta sårvård och ta medicin. Ibland kan det handla om att bara finnas där och stödja den enskilde att leva ett så självständigt liv som möjligt. Det finns ett stort behov av undersköterskor och det blir allt viktigare att ha relevant utbildning.

Skötare inom psykiatrisk vård
Läs inriktning psykiatri. Som skötare inom psykiatrin kan du arbeta på en psykiatrisk vårdavdelning, öppenvårdsavdelning på ett sjukhus eller inom integrerad psykiatrisk vård där vård på en behandlingsavdelning integreras med dagvård och mottagning. Du kan också arbeta i brukarens hem. Som skötare har du flera möjliga arbetsområden, såsom barn, vuxen- eller äldrepsykiatri.

Boendestödjare
Läs inriktning psykiatri eller socialt arbete. Som boendestödjare arbetar du med personer med psykiska funktionshinder som bor i olika boendeformer. Du stöttar, peppar och uppmuntrar personerna du jobbar med, och hjälper dem få bra och självständiga liv. Tillsammans gör ni praktiska saker som att betala räkningar, handla och laga mat. Din kanske viktigaste uppgift är att träna de boendes sociala förmåga. Framtidsutsikterna är goda, då det finns ett stort behov av boendestödjare på arbetsmarknaden.

Personlig assistent
Läs inriktning funktionsnedsättning. Som personlig assistent arbetar du för en individ, i hens vardagsmiljö. Det kan vara på brukarens arbetsplats, skola eller i hemmet. Du arbetar under olika tider på dygnet, med att ge stöd i vardagen åt personer som har en funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättningar, eller en intellektuell funktionsnedsättning.

Boendestödjare eller behandlingsassistent
Läs inriktning socialt behandlingsarbete och/eller psykiatri. Som behandlingsassistent arbetar du med människor som har psykosociala problem av olika slag. Du arbetar med barn, ungdomar eller vuxna som har svåra problem, t.ex. beroende på svåra uppväxtförhållanden med inslag av våld, övergrepp, missbruk av alkohol eller andra droger. Du kan även arbeta inom kriminalvården eller med personer som har egna missbruksproblem. Som boendestödjare arbetar du med personer med psykiska funktionshinder som bor i olika boendeformer. Du stöttar, peppar och uppmuntrar personerna du jobbar med, och hjälper dem få bra och självständiga liv. Framtidsutsikterna är goda, då det finns ett stort behov av boendestödjare på arbetsmarknaden.

Arbetsplatsförlagt lärande - APL

I några kurser ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang. Praktiken ger dig arbetslivserfarenhet och möjlighet att skapa nätverk i din framtida yrkesroll vilket kan öka dina chanser till ett arbete efter dina studier.

Läsa enstaka kurser

Du kan också välja läsa enstaka kurser för att till exempel fördjupa din kompetens. I några kurser ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du får testa dina kunskaper i ett praktiskt sammanhang.

För att beställa gratis information om Vård & Omsorg, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Förkunskapskrav

Grundskolekompetens eller motsvarande kunskaper. Ingen tidigare erfarenhet inom vård- och omsorgsverksamhet krävs för att söka utbildningen. 

Ansökan

Du ansöker om en utbildningsplats via vuxenutbildningen i din hemkommun. Det är alltid kommunen som avgör om du blir beviljad att gå en komvuxutbildning eller inte. Även om din hemkommun inte har avtal med oss, kan de ibland bevilja ansökningar till oss.

Kurser

Vilka inriktningar och kurser som erbjuds varierar i olika kommuner. Välkommen att kontakta oss för vägledning och mer information om möjligheter, yrkesutgångar och studieformer.

Studeranderöster

Sirak Medhanie, har läst Vård- och omsorgsprogrammet

Vad jobbar du med idag?
–Jag arbetar som undersköterska i Sundbybergs hemtjänst.

Vad tycker du om ditt yrke/jobb?
– När jag var klar med utbildningen blev min arbetsgivare glad och jag blev lovad löneförhöjning.

Kände du att utbildningen gav det du förväntade dig?
– Ja, utbildningen motsvarade nästan alla förväntningarna. Jag hade erfarenhet innan men jag lärde mig mycket och breddade min kunskap inom vård och omsorg.

Skulle du rekommendera någon annan att gå din väg?
– Ja, utbildningen är en snabbare väg in i arbetslivet och om man vill fortsätta studera får man grunden samt att utbildningen ger poäng till högskolan.

Eva Ryrstam, har läst Vård- och omsorgsprogrammet
Vad jobbar du med idag?
– Jag arbetar idag som undersköterska
inom äldreomsorgen
Vad tycker du om ditt yrke/jobb?
– Eftersom varje människa är unik så finns fantastiska möjligheter att känna meningsfullhet i detta arbete.
Kände du att utbildningen gav det du förväntade dig?
– Att kunna validera så mycket av min kunskap var väldigt positivt, att läsa in vissa kurser var inspirerande.
Skulle du rekommendera någon annan att gå din väg?
– Kan verkligen rekommendera andra att göra som jag.

Kostnader

Kostnad

Undervisningen är kostnadsfri däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial du kan behöva.

Studiefinansiering (CSN)

När du studerar vuxenutbildning kan du få studiemedel från CSN. Du kan ansöka om bidrag och lån eller enbart bidrag.

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet erbjuder kostnadsfri gymnasial vuxenutbildning (Komvux) inom  Vård och omsorg Barn och fritid Friskvård och hälsa Vi har över 17 års erfarenhet av vuxenutbildning inom dessa områden och vet vad du som elev behöver för att vara väl förberedd inför ditt framtida...


Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om utbildningen: Vård & Omsorg.


En intresseanmälan ger dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsarrangören


Du blir kontaktad och får mer information - För att kunna ta rätt beslut


En intresseanmälan är ingen bokning. Du förbinder dig inte till något

Errors
Valfritt
Valfritt

Kontaktuppgifter till KompetensUtvecklingsInstitutet

KompetensUtvecklingsInstitutet
Stockholm

Tel: 010-434 07 00

www.kui.se

Kontakta KompetensUtvecklingsInstitutet